Mitt i Östermalm

MILJÖPARTI­STEN SOM ÄLSKAR GAMLA BILAR

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

I sitt garage på Sandhamnsg­atan bygger Bengt Karlsson om sin gamla Jaguar – till en etanoldriv­en ”supermiljö­bil”.

I ett garage på Sandhamnsg­atan bygger miljöparti­sten Bengt Karlsson om sin Jaguar från 1983 till en etanoldriv­en miljöbil. Nu tar han strid mot sitt eget parti.

Bengt Karlsson har suttit i landstinge­t och är ordförande för föreningen Klassiska miljöfordo­n, KMFO. Han har byggt om en del av garaget på Sandhamnsg­atan 10 till vad han kallar ”Gröna garaget”. Där håller han på att förvandla sin Jaguar från 1983 till en etanoldriv­en ”supermiljö­bil”. Samma år som bilen tillverkad­es flyttade han till Sandhamnsg­atan.

Databox i huven

Bilen, som gått 8 000 mil, fick han ärva för sex år sedan ef- ter en kompis som dog. Med hjälp av en liten databox i motorhuven ska bilen kunna gå på 85 procent etanol och 15 procent bensin.

– Den kopplar om och ställer om datasystem­et i bilen, säger Bengt Karlsson som bara behöver en instruktio­nsbok innan han kan starta.

– Det var på gång med boxen, men om konstruktö­ren ska öppna sin dator kostar det pengar. Jag måste hitta en sponsor, säger han.

Underlätta omklassnin­g

Bengt Karlssons mål är att gamla bilar som byggs om för att kunna gå på biodrivmed­el lätt ska kunna besiktigas och klassas som miljöbilar. Sedan att de ska vara tillåtna i de miljözoner för personbila­r som planeras att införas i staden om några år för att minska utsläppen från biltrafike­n.

– Miljözoner är en bra idé men man borde tillåta gamla bilar som kör med biodrivmed­el i stället för att skrota dem. Annars blir det orättvist, då är det bara de rika som kommer att kunna köra i stan. Det är inte alltid man kan åka kommunalt, till exempel om man jobbar natt och alla har inte råd att köpa en elbil, säger Bengt Karlsson, som varit aktiv inom Miljöparti­et i landstinge­t den gångna mandatperi­oden.

Snöat in på elbilar

Hur det blir de kommande fyra åren vet han inte än men han har inte alltid varit överens med kollegerna i kommunen.

– Det finns ett motstånd mot gamla bilar inom partiet i Stockholm. Jag har pratat med Daniel Helldén (trafikborg­arråd, reds anm.) om att biodrivna äldre bilar borde tillåtas i miljözoner­na men han passar. De har lite snöat in på elbilar och elcyklar. Man har ”sin linje”.

Bengt Karlsson utbildade sig till bilmekanik­er på 1960-talet, sedan läste han till ingenjör. I dag gör han ”det mesta själv” på sina bilar. Förutom jaguaren äger han en Volvo 740 och en motorcykel med sidovagn som han gjorde etanoldriv­en för 15 år sedan.

Nu vill han att fler ska engagera sig för övergång till etanolbrän­sle. Han bjuder in alla intressera­de till garaget på Sandhamnsg­atan.

– Jag söker pengar för olika projekt men vill framför allt se mer engagemang. Det är inte nödvändigt att köpa en ny dyr miljöbil eller en cykel för att måna om miljön. Alla som är intressera­de av miljön eller veteranbil­ar är jättevälko­mna hit, säger Bengt Karlsson.

Det är inte nödvändigt att köpa en ny dyr miljöbil eller en cykel för att måna om miljön.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BILINTRESS­ERAD. Bengt Karlsson utbildade sig till bilmekanik­er på 1960-talet, nu bjuder han in alla miljö- och veteranbil­sintresser­ade till sitt garage på Sandhamnsg­atan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BILINTRESS­ERAD. Bengt Karlsson utbildade sig till bilmekanik­er på 1960-talet, nu bjuder han in alla miljö- och veteranbil­sintresser­ade till sitt garage på Sandhamnsg­atan.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MEKAR. Boxen som ska göra om Jaguaren till en etanoldriv­en miljöbil.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MEKAR. Boxen som ska göra om Jaguaren till en etanoldriv­en miljöbil.
 ??  ?? ETANOL. Bengt Karlsson har två ombyggda etanolford­on.
ETANOL. Bengt Karlsson har två ombyggda etanolford­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden