Mitt i Östermalm

Tiptapp får stöd i sitt överklagan­de

- Patrik Wirén

Tiptapp överklagar stadens förbud mot den omtalade återvinnin­gsappen. Vid sin sida har de Centrum för rättvisa som tror att det finns goda möjlighete­r att få beslutet upphävt.

Tiptapp har gjort stor succé i Stockholm och har över 150 000 användare. Konceptets grundidé är att en privatpers­on lägger upp en annons för att bli av med gamla saker eller skräp medan en annan får betalt för att hämta det.

Men efter ett beslut i mil- jö- och hälsoskydd­snämnden den 25 september förbjöds Tiptapp från att förmedla transport av hushållsav­fall till någon annan än de entreprenö­rer som anlitats av staden. I praktiken innebär det ett totalstopp för verksamhet­en.

Företaget har nu överklagat beslutet.

’’Förbudet onödigt hårt’’

Vid sin sida har de Centrum för rättvisa, en ideell och oberoende aktör med jurister som arbetar för att värna enskildas fri- och rättighete­r. Fredrik Bergman är chef för organisati­onen och ombud för Tiptapp. Han menar att det är principiel­lt viktigt att fallet prövas i högre instans.

– Vi anser att det är tydligt att lagen inte kräver ett totalförbu­d av verksamhet­en och att beslutet är onödigt hårt. Vi tror också att det finns goda möjlighete­r att få det upphävt, säger han.

Under tiden som rättsproce­ssen pågår kan användarna fortsätta använda appen som vanligt.

– Vår förhoppnin­g är att beslutet med Centrum för rättvisas hjälp upphävs och därför aldrig kommer att behöva verkställa­s, så att människor kan fortsätta hjälpa varandra att ”tiptappa” sitt avfall, skriver Tim Bjelkstam, en av Tiptapps grundare, i ett pressmedde­lande under onsdagen.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TIPTAPP. Enligt Stockholms stad är det inte tillåtet att köra andras skräp.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TIPTAPP. Enligt Stockholms stad är det inte tillåtet att köra andras skräp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden