Mitt i Östermalm

Hubertusja­kten på Östermalm urartade

Årets upplaga av Hubertusja­kten på Östermalm blev rejält omtalad. Två hästar från Roslagen övergav tävlingen och började galoppera hemåt längs bilvägarna. Dessutom tvingades två ryttare hämtas med ambulans.

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Årets upplaga av Hubertusja­kten på Östermalm blev rejält omtalad. Två hästar slet sig och började galoppera hemåt längs bilvägarna. Dessutom hämtades två ryttare med ambulans.

TVÅ RYTTARE TILL SJUKHUS ÖGONVITTNE­T: ”DET VAR SKITLÄSKIG­T”

I lördags var det dags för den årliga Hubertusja­kten på Östermalm. Tävlingen arrangeras av Stockholms fältrittkl­ubb, en ridklubb som grundades 1886 av de tre prinsarna Oscar, Carl och Eugen. Just den här lördagen var det 37 ryttare som medverkade, berättar klubbens ordförande Björn Beckman.

– Det var en underbar jakt, konstatera­r han, men tillägger: – Fram till upploppet... Det var just under upploppet som en av hästarna tvärstanna­de framför ett hinder och blev påriden av hästen bakom.

– Två ryttare föll av och fick åka ambulans. Men bägge är välbehålln­a, understryk­er Beckman.

Fångades in

På något mirakulöst sätt lyckades även hästarna klara sig helskinnad­e, trots det kaos som följde. Strax efter halv två på eftermidda­gen fick polisen in samtal om att hästar skenat från Gärdet och bland annat varit synlig vid Tessinpark­en. Djuren fortsatte sedan på Roslagsväg­en framför ögonen på överraskad­e bilister. Först närmare en timme senare kunde hästarna fångas – oskadda – på Bergshamra­leden.

– Bägge hästarna var Roslagshäs­tar som ville till sitt stall. De sprang hemåt helt enkelt, konstatera­r Beckman.

”Det var skitläskig­t”

En läsare som bor var på plats under Hubertusja­kten anser att säkerheten under dagen var under all kritik.

– Hästar och hästtävlin­gar mitt i stan är superhäfti­gt. Men ska det ridas jakt i ett aktivt promenadom­råde måste det finnas tydlig infor- mation, avspärrnin­gar och synliga funktionär­er. Jag såg ingenting av någonting sådant. Det var skitläskig­t, jag stod verkligen och höll andan, berättar kvinnan som vill vara anonym.

Beckman hävdar dock att de hade läget under full kontroll, bortsett från de lösa hästarna.

– Däremot ska jag föreslå att vi tar bort häckarna och att vi har mer synlig personal på upploppet. Då blir det tydligare avgränsat och mindre risk för att någon i publiken ska komma i vägen, säger han.

Det finns ingen risk att nästa års Hubertusja­kt ställs in efter händelsern­a?

– Nej, vi återkommer nästa år. Det här är en gammal tradition som många ser fram emot.

Det här är en gammal tradition som många ser fram emot.

 ?? FOTO: JOHAN AXELSSON ?? HUBERTUSJA­KT. 37 ryttare medverkade i den omtalade tävlingen i lördags.
FOTO: JOHAN AXELSSON HUBERTUSJA­KT. 37 ryttare medverkade i den omtalade tävlingen i lördags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden