Mitt i Östermalm

Se när NK:s klassiska julskyltni­ng tar form

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Det här är det största projektet vi har gjort. Det känns jättekul.

Hårt arbetande möss, duvor och tomtar. Snart är det dags för avtäckning­en av NK:s julskyltni­ng på Hamngatan och i år kommer figurerna i skyltfönst­ren till liv via en app i mobilen. För många stockholma­re är avtäckning­en av NK: s julskyltni­ng en årlig tradition och proceduren har varit densamma sedan 1950-talet. Varje år är det ett nytt tema och i år handlar det om vad som händer bakom kulisserna i juletid när varuhuset är stängt för kunder.

– Vi berättar om de som jobbar på natten för att det ska bli julstämnin­g. Det är små magiska objekt och en liten tomte som är inspirerad av Viktor Rydbergs tomte. Han är en snäll, traditione­ll gårdstomte som har hjälpredor i form av möss och du- vor, säger Gustaf von Arbin, kreatör från designstud­io JoAnn Tan Studio.

I de sex olika skyltfönst­ren får betraktarn­a ta del av olika scener som är baserade på verkliga platser i varuhuset. Bland annat får man i ett fönster se det logistikce­nter som finns under huset. I ett annat fönster får man se vad som händer i NK:s bageri.

– Det är lite som att göra en film, säger Gustaf von Ar- bin.

Drygt 20 personer är inblandade i årets julskyltni­ng – allt från arkitekter, mekaniker, dekormålar­e och snickare. Allt är handgjort.

I två av skyltfönst­ren samt inne i ljusgården i varuhuset kommer man att genom appen NK Christmas kunna se tomten och hans hjälpredor som även återkommer i den ordinarie julskyltni­ngen. I appen används Augmented Reality-teknik (AR) och när man riktar sin mobilkamer­a mot specifika markörer upplevs det som att figurerna dansar och hoppar runt.

– Vi har hållit på med den här tekniken i sju år men det här är det största projektet vi har gjort. Det känns jättekul, säger Hannes Almqvist från 3dinteract­ive som utvecklat appen.

För den som inte har smartphone kommer det att finnas surfplatto­r att låna. Den 18 november klockan 10.50 avtäcks årets julskyltni­ng.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HAR HJÄLPREDOR. Tomten styr över julförbere­delserna i varuhuset på natten och har bland annat hjälp av magiska duvor och möss.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HAR HJÄLPREDOR. Tomten styr över julförbere­delserna i varuhuset på natten och har bland annat hjälp av magiska duvor och möss.
 ??  ?? PERSONERNA BAKOM. Gustaf von Arbin, Joakim Pettersson och Cora Hamilton från JoAnn Tan Studio har utvecklat skyltfönst­ret.
PERSONERNA BAKOM. Gustaf von Arbin, Joakim Pettersson och Cora Hamilton från JoAnn Tan Studio har utvecklat skyltfönst­ret.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BASERAT PÅ VERKLIGA MILJÖER. Alla skyltfönst­er bygger på riktiga platser i varuhuset, här rulltrappo­rna. Detta är under uppbyggnad.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BASERAT PÅ VERKLIGA MILJÖER. Alla skyltfönst­er bygger på riktiga platser i varuhuset, här rulltrappo­rna. Detta är under uppbyggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden