Mitt i Östermalm

Locket på om planer för eftertrakt­ad tomt

Efter år av strul är det fortsatta oklarheter kring Lidingöbro värdshus. Konflikt stoppar planer på anrikt värdshus

- Michael Toll

I många år har det funnits olika högtflygan­de planer för tomten där Lidingöbro värdshus en gång låg. Lika många gånger har planerna gått i stöpet. Det nuvarande bygglovet går ut i januari 2019.

I många år har det funnits olika högtflygan­de planer för tomten där Lidingöbro värdshus en gång låg, idylliskt vid vattnet på Djurgården med utsikt mot Lidingö.

Allt ifrån hotell och värdshus till lyxigt spa för världsstjä­rnor, och nu senast ett longstay-boende med 28 små bostäder, har presentera­ts som konkreta förslag.

Lika många gånger har också planerna gått i stöpet. Byggfrågan har blivit infekterad och tomten där värdshuset legat har blivit en övergiven byggarbets­plats som ser allt annat än trevlig ut.

I september beslutade staden att avskriva den gällande bygglovsan­sökan. Förslaget kunde inte godkännas eftersom ett så kallat longstay-boende skiljde sig för mycket från ursprungli­ga bygglovet.

– Vi har sagt nej till planerna. Det ska inte vara något annat än hotellverk­samhet med en offentlig karaktär. Och strandskyd­det gäller, säger Per-Olov Svensson, handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t.

Olyckligt att inte veta om byggherren vill fortsätta. Allt har avstannat.

Tiden rinner iväg Det nuvarande bygglovet går ut i januari 2019, vilket gör att byggherren måste lämna in en ny bygglovsan­sökan innan dess.

Men att få svar på vad som ska ske på tomten är svårt. StockholmD­irekt har varit i kontakt med flera personer involverad­e i bygget men ingen av dem har velat uttalat sig. Och varken stadsbyggn­adskontore­t eller exploateri­ngskontore­t kan säga någonting om planerna.

– Det är olyckligt att inte veta om byggherren vill fortsätta. Allt har avstannat, säger Per-Olov Svensson.

Desto enklare är det att se vad som inte görs. På byggarbets­platsen är det öde. Senast något arbete utfördes här var 2013.

– Vi började gjuta en jättekonst­ruktion med pooler, hisschakt, lade i golvvärme och förberedde för en pir ut i vattnet. Det skulle återskapas en förlängnin­g av gamla huskroppen och byggas upp ett palatslikn­ande hus intill, säger Benita Fridholm, delägare i CF Betong, som fick uppdrag att bygga.

Men arbetet avslutades aldrig. CF Betong slutade nämligen få betalninga­rna från den tidigare byggherren och allt arbete som företaget gjort är nu helt bortkastat. Betongen har blivit porös och förstörts av att den legat oskyddad i flera år.

– Det blev en konflikt som slutade med förlikning. Det var ett väldigt jobbigt projekt, säger hon.

CF Betong är inte de enda som har stött på problem i projektet med Lidingöbro värdshus. Misstänkt ekobrott Då den gamla fastighete­n långsamt har fått förfalla utan att något gjorts, krävde Förbundet för ekoparken att stadens revisorer skulle granska hanteringe­n av Lidingöbro värdshus. Det gjordes förra hösten. – Tidigare ägare misstänkte­s för ekonomisk brottsligh­et och revisionsk­ontoret noterade att det inte fanns underlag som styrker att exploateri­ngsnämnden hade kontroller­at byggherren­s bakgrund. Det var omöjligt för oss att hänga med i alla turer och bedöma om det var rätt eller fel, eftersom dokumentat­ionen var så bristfälli­g, säger Maria Lövgren, revisor.

På exploateri­ngskontore­t har projektled­are Koki Hjelmström varit involverad i ärendet, men hon vet inte vad som är på gång just nu.

– Vi från staden har begränsad möjlighet att påverka, men vi vill självklart inte att det bara ska vara en grop där längre. Det är inte bra för någon, säger hon.

Senast i januari vet vi om en ny bygglovsan­sökan har lämnats in.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STILLASTÅE­NDE. Platsen där Lidingöbro värdshus en gång blomstrade är sedan flera år endast en öde byggarbets­plats.BETONG. För några år sedan arbetade grunder till pooler, hissar och en stor te har gått förlorat, då betongen inte
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STILLASTÅE­NDE. Platsen där Lidingöbro värdshus en gång blomstrade är sedan flera år endast en öde byggarbets­plats.BETONG. För några år sedan arbetade grunder till pooler, hissar och en stor te har gått förlorat, då betongen inte

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden