Mitt i Östermalm

Stockholm förtjänar faktiskt mer kärlek

-

Stressigt, dyrt och otrevligt. Hur kan någon vilja bo i Stockholm?

När de flesta i min bekantskap­skrets nu passerar 35-årsstrecke­t och skaffar sitt andra barn – eller sambo och hund – börjar den inställnin­gen få fäste på allvar. Stockholm som var den enda svenska stad, jämte Malmö, som fanns på vår karta när vi var 20-25 år har plötsligt blivit kallt.

Föraktet mot hemstaden och småstaden har bytts ut mot ett ”det var ju ändå ganska tryggt när jag växte upp”-resonemang som alltid landar i slutsatsen: det här blir bäst för barnen.

Fine, flytta hem då. Men varför måste du sjunka så djupt i din egen småbarnsdi­mma att du samtidigt är helt oförståend­e för att folk faktiskt kan tänka sig att se sina små knoddar växa upp i Stockholm?

Jag skulle aldrig få för mig att racka ner på ditt val att lämna Stockholm för småstadslu­gnet. Det skulle kännas både klyschigt och storstadsd­rygt. Dessutom har jag full förståelse för att man kan få nog av vår kära huvudstad.

Men omvänt tycks hemvändand­e landsortsb­or anse sig ha all rätt i världen att toksåga oss stockholma­re. Vi är alla lurade! Slavar under en brutal kommersial­ism och en sjuk bostadsmar­knad. Om vi bara lyckas ta oss ur vårt eget ekorrhjul och får andas lite lantluft kommer vi inse det.

Well, jag vet inte hur jag ska säga det. Men att se lyftkranar­na torna upp sig över Slussen i skymningen varje kväll när jag cyklar hem från jobbet fyller mig med ett lugn. Och att se treåringen världsvant kasta sig upp i tunnelbane­sätet gör mig stolt. Hon och lillsyrran har det bra var de än är, så länge deras föräldrar är lyckliga. Och Stockholm, ibland är jag dålig på att säga det men du gör mig faktiskt lycklig.

 ??  ?? HAMPUS JARNLO Nyhetschef Prata med mig! hampus.jarnlo @direktpres­s.se
HAMPUS JARNLO Nyhetschef Prata med mig! hampus.jarnlo @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden