Mitt i Östermalm

Oro på äldreboend­e efter sex bränder på ett halvår

- Patrik Wirén

Det har alltid hänt nattetid och oftast har det varit mindre bränder som man kunnat släcka på egen hand.

Sedan slutet av augusti har Oscarshemm­et drabbats av sex bränder. Polisen har i nuläget ingen misstänkt för dåden. Tidigt lördagen den 5 januari, vid fyratiden enligt polisen, brann det igen. Den här gången var det så kallade Big Bags med byggmateri­al utanför en av seniorboen­det Oscarshemm­ets portar på Rigagatan som sattes i brand. Kommunpoli­s Julia Larsson konstatera­r att det är sjätte gången sedan slutet av augusti som det brunnit på adressen.

– Det har varit både i fastighete­rna och, som den här gången, utanför. Det har alltid hänt nattetid och oftast har det varit mindre bränder som man kunnat släcka på egen hand, säger hon. ”Synnerlige­n obehagligt” I flera av fallen har tidningar antänts, bland annat i en hiss och på en tidningskr­ok utanför en av lägenheter­na. Det har medfört att Oscarshemm­et nu avslutat avtalen för tidningsin­samling vid fastighete­n och tvingats ta bort bokhyllor och böcker i allmänna utrymmen.

Det pågår även diskussion med säkerhetsf­öretag om bland annat kameraöver­vakning. Oscarshemm­ets förvaltare Stefan Günther skriver i ett mejl att ”det är en mycket trist situation.”

– Det är ganska tuffa äldre damer och herrar i fastighete­n, men det är naturligtv­is synnerlige­n obehagligt att detta återkommer. Det som från början antogs vara ett ” busstreck” av möjligen yngre förmågor, har utvecklats till teorier om pyromani eller någon psykiskt sjuk individ, skriver han.

Ingen har kommit till skada i bränderna och i nuläget finns ingen misstänkt. Utredning pågår och den som vet någonting om händelsern­a uppmanas att kontakta polisen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ATZE DIJKSTRA ?? BRAND. Natten mellan fredag och lördag brann det återigen vid Oscarshemm­et på Rigagatan.
FOTO: ATZE DIJKSTRA BRAND. Natten mellan fredag och lördag brann det återigen vid Oscarshemm­et på Rigagatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden