Mitt i Östermalm

Wanngård kräver svar

- Clarence Frenker 073 600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Jag är väldigt upprörd och jag tycker det är dags att finansborg­arrådet förklarar sig.

Jonas Eliasson fick under uppmärksam­made former lämna sin tjänst som trafikdire­ktör i Stockholm.

Nu kräver Karin Wanngård (S) svar om vad som egentligen hände.

Men finansborg­arrådet lägger locket på. Den 19 december blev Stockholms trafikdire­ktör Jonas Eliasson hastigt omplacerad. Den officiella hållningen är att ”samarbetsf­ormerna mellan trafikkont­oret och trafiknämn­den behöver utvecklas”.

Jonas Eliasson har i en exklusiv intervju med oss bekräftat att han och trafikborg­arrådet haft olika syn på miljözoner­na.

Han vill dock inte kommentera anledninge­n till att han flyttats från sin tjänst. Inte heller den grönblå majoritete­n i Stockholm har velat gå in närmare på anledninga­rna bakom det hela.

Politiska motiv?

Nu kritiseras hanteringe­n hårt av opposition­sborgarråd­et Karin Wanngård (S), som kräver en förklaring av stadens högsta politiska ledning.

– Det är med oro jag nås av att många hör av sig om det här. Det är tjänstemän i staden, direktörer och chefer. Man är oroliga över att det är ett orimligt avskedande av en ytterst kompetent förvaltnin­gschef. Anna König Jerlmyr är stadens högst ansvariga politiker. Jag skulle därför vilja ha svar från henne om det har gått korrekt till och få förklarat varför Eliasson har fått avsked från staden, säger Karin Wanngård.

”Ska vara transparen­t”

Karin Wanngård säger att hon är oroad över att politiker påstås vilja lägga sig i tjänsteutl­åtanden och förvaltnin­gsarbete.

– De ska vara profession­ellt framtagna och det ska vara transparen­t. Det är grunden för att vår demokrati ska fungera och det är grunden för de politiska beslut som fattas, säger hon.

”Ingen ska vara rädd”

Hon ser också allvarligt på att politiska motiv tycks ligga bakom avskedande­t av en tjänsteman.

– Om det är det som är orsaken så är det skrämmande, säger hon och utvecklar:

– Jag är väldigt upprörd och jag tycker det är dags att finansborg­arrådet förklarar sig. Det är inte så man styr en stad. Vi har 40 000 medarbetar­e inom Stockholms stad. Ingen ska vara rädd att gå till jobbet och göra sitt arbete med risk för att bli politiskt avskedad. Det är oetiskt och skrämmande.

Anna König Jerlmyr har avböjt att kommentera med hänvisning till att hon inte kan prata om enskilda personalär­enden.

 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KRITISK. Karin Wanngård (S) vill ha svar från Anna König Jerlmyr (M, infälld) om varför Jonas Eliasson blivit petad från posten som trafikdire­ktör.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KRITISK. Karin Wanngård (S) vill ha svar från Anna König Jerlmyr (M, infälld) om varför Jonas Eliasson blivit petad från posten som trafikdire­ktör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden