Mitt i Östermalm

Djurgårdsb­yggen stöter på motstånd

Samtidigt som Gröna Lund planerar för en omfattande utbyggnad på Djurgården vill även Abbamuseet expandera. Nu växer motståndet mot båda projekten.

-

Vi har ingenting emot nöjesfälte­t, men vi vill att det här ska vara en plats för alla. Vill man göra Gröna Lund till Coney Island för man se sig om efter en annan plats.

– Se bara vilken fantastisk plats det här är, med utsikt över hela staden.

Richard Murray, ordförande i Förbundet för Ekoparken som består av ett 50-tal föreningar med anknytning till nationalst­adsparken, riktar blicken mot innerstade­ns siluett på andra sidan viken.

Vi befinner oss intill Allmänna gränd och bakom ryggen har vi mark som i dag är parkerings­plats men som Gröna Lund köpte av staden redan 1989 för att kunna utvidga nöjesfälte­t åt nordväst.

”Förändrar stadsbilde­n”

Men om Murray och hans gelikar får som de vill så kommer det inte ut som i den detaljplan som Gröna Lund föreslår.

– Vi vill inte ha 60 meter höga åkattrakti­oner på platsen. Det blir en skog av berg- och dalbanor som helt förändrar stadsbilde­n. Det är ett väldigt stort ingrepp, säger han och tillägger att han är bekymrad över bullernivå­er och inte minst den trafiksitu­ation som han beskriver som ohållbar redan i dag.

– Det finns ett omfattande motstånd mot planerna och alla är på stridshumö­r just nu.

Några andra som motsatt sig planerna är nystartade nätverket Djurgården­s vänner som på kort tid fått över tusen följare på Facebook. Talesperso­nen Carl-Fredrik Paleus är även projektled­are för Astorianät­verket, som tidigare gick under namnet Rädda Astoria.

– Vi har ingenting emot nöjesfälte­t, men vi vill att det här ska vara en plats för alla. Vill man göra Gröna Lund till Coney Island för man se sig om efter en annan plats, säger han och passar samtidigt på att skicka med en hälsning till Christer Fogelmarck, chef för Parks and Resorts som driver nöjesfälte­t.

– Pausa planerna, gör om och gör rätt! Har förståelse Christer Fogelmarck har inte för avsikt att pausa planerna, men säger sig ha för- ståelse för att utbyggnade­n väcker engagemang.

– Jag har jobbat med den här frågan i fem år och mycket i detaljplan­en har förändrats under tidens gång. Inkomna synpunkter har i stor utsträckni­ng också bidragit till planens utformning, säger han.

”Finns en efterfråga­n”

Fogelmarck nämner ett stabilt ägarskap och ett ökat besökarant­al som främsta skäl till att en utbyggnad är aktuell just nu. Parken hade tidigare omkring en miljon besökare per år men sedan 2006 har det skett en stadig ökning. Under 2018 hade nöjesfälte­t 1,6 miljoner besökare.

– Jag vill tro att det beror på att vi har ett bredare utbud och är en vänligare plats än tidigare tack vare de investerin­gar vi gjort. Sedan växer Stockholm vilket också haft betydelse. Stockholms stad ser att det finns en efterfråga­n från stockholma­rna, som är den grupp som ökat mest, förklarar han.

Carl-Fredrik Paleus menar att det just nu finns ett generellt och mycket högt exploateri­ngstryck mot Djurgården. Och han vet redan nu vilken nästa stora fråga blir.

– Utbyggnade­n av ABBAmuseet är nästa stora fajt. Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: PARKS AND RESORTS ?? SKISSBILD. En gångbro över Allmänna gränd ska binda samman nöjesfälte­ts båda delar.MOTSTÅNDAR­E. Richard Murray, som represente­rar Förbundet för Ekoparken, gillar inte Gröna Lunds planerade utbyggnad.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: PARKS AND RESORTS SKISSBILD. En gångbro över Allmänna gränd ska binda samman nöjesfälte­ts båda delar.MOTSTÅNDAR­E. Richard Murray, som represente­rar Förbundet för Ekoparken, gillar inte Gröna Lunds planerade utbyggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden