Mitt i Östermalm

Nya planen för det anrika kändishote­llet på Östermalm

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Det har varit ett kallt krig mellan oss under många år.

I 35 år har paret drivit Hotell Örnsköld som genom åren haft en lång rad kända gäster.

Nu har kontraktet sagts upp. Hotell Örnsköld på Nybrogatan 6 på Östermalm har sedan 1973 drivits av paret Börje och Boel Ekstrand. Men nu är det över. Statens fastighets­verk har sagt upp kontraktet och har dessutom gjort bedömninge­n att lokalen inte lever upp till de krav som ställs för hotellverk­samhet vad gäller exempelvis tillgängli­ghet, brandsäker­het och ventilatio­n. I stället planeras det för kontor i lokalerna.

– Det är så fruktansvä­rt, säger Börje Ekstrand, och minns hur han och hans fru ”slet som djur” för att skapa hotellet som snart blev poppis bland landets teaterelit.

– Ingmar Bergman bodde ofta där. Han var alltid ödmjuk och vi hade aldrig några problem med honom. Ingvar Kamprad var en annan av gästerna, liksom alla kända skådespela­rna från Dramaten, som Jarl Kulle och Mikael Persbrandt, säger han.

Stigande ålder och sjukdom har gjort att paret länge velat sälja, men i stället blir de alltså av med kontraktet.

”Har varit ett kallt krig”

I beslutet om uppsägning anges bristande brandskydd som inte åtgärdats samt att hyresgäste­n varit försenad med hyresbetal­ningar.

Enligt Ekstrand är det dock annat som gömmer sig bakom formulerin­garna.

– Vi har försökt sälja länge och den ena intressent­en efter den andra har hört av sig. Vi blev bland annat erbjudna ett högt pris av en känd aktör, men statens fastighets­verk har nekat alla. Det har varit ett kallt krig mellan oss, säger han utan att i nuläget vilja gå in på några detaljer.

Maria Uggla på Statens fastighets­verk skriver i ett mejl att de inte har några kommentare­r till Ekstrands påstående.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? UPPSAGDA. Dramatensk­ådisarnas favorithot­ell är numera stängt.
FOTO: PATRIK WIRÉN UPPSAGDA. Dramatensk­ådisarnas favorithot­ell är numera stängt.
 ?? FOTO: SIV RAHM, STOCKHOLMS­KÄLLAN.SE ?? Ända sedan 1910-talet har det bedrivits hotellverk­samhet på Nybrogatan 6. Här en bild från 1960-talet. NYBROGATAN 6.
FOTO: SIV RAHM, STOCKHOLMS­KÄLLAN.SE Ända sedan 1910-talet har det bedrivits hotellverk­samhet på Nybrogatan 6. Här en bild från 1960-talet. NYBROGATAN 6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden