Mitt i Östermalm

Otydligt ja till OS i stan – om någon annan betalar

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Majoritete­n i Stadshuset ser gärna att vinterOS 2026 arrangeras i Stockholm, så länge inte Stockholm stad är arrangör eller står för några ekonomiska risker. I förra veckan lämnade Sveriges olympiska kommitté, SOK, in sin ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympic­s i Stockholm 2026.

Förutom Stockholm är det bara Milano och Cortina d’Ampezzo i Italien som är kvar i racet om att arrangera spelen. Det börjar bli skarpt läge i frågan.

Den grönblå majoritete­n i Stadshuset ser positivt på att stora internatio­nella evenemang kommer till Stockholm. Men Stockholm ska absolut inte vara värd för några olympiska spel, anser idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C).

– Vi ska inte bära några som helst kostnader eller risker, säger hon. Så det är ett ja, om bara någon annan betalar?

– Jag säger så här. Nu är det upp till bevis. Om IOK kan leverera löftet att det inte behövs en formell värdstad som står för riskerna, så välkomnar vi att man hyr mark och arenor i Stockholm för att arrangera ett OS. Ett sådan upplägg får aldrig belasta stockholma­rna ekonomiskt.

Socialdemo­kraterna har tidigare varit mycket positiva till att Stockholm ska arrangera vinter- OS och Paralympic­s. De är upprörda över att den styrande majoritete­n inte är tydliga i sitt ställnings­tagande.

– Vill man inte arrangera OS så ska man säga det. Frågan försvinner inte bara för att man undviker den, säger Karin Wanngård (S), opposition­sborgarråd, i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: BOTKYRKA KOMMUN ?? NJA TILL OS. Gärna OS till Stockholm – men staden tänker inte betala en krona.
FOTO: BOTKYRKA KOMMUN NJA TILL OS. Gärna OS till Stockholm – men staden tänker inte betala en krona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden