Mitt i Östermalm

”ÄT VANLIG HUSMANSKOS­T OCH LEV SOM VANLIGT”

Östermalms äldsta person, Sanny, tipsar om hur du också lever till 105.

- Patrik Wirén

Ät vanlig husmanskos­t, sov och lev som vanligt. Det räcker.

I söndags fyllde Sanny Mattsson 105 år, vilket innebär att hon levt längre än någon annan i stadsdelen.

Östermalms­nytt var med vid firandet och fick samtidigt hennes bästa tips för ett långt liv.

Det är uppsluppen stämning i mötesplats­en Rioträffen­s lokaler på Gärdet när Östermalms­nytt är på besök. Men så är det också en alldeles särskild dag.

Det är nämligen i dag som Sanny Mattssons 105:e födelsedag ska firas. Huvudperso­nen själv tar dock uppstån- delsen med ett stort lugn.

Något vin är det absolut inte tal om.

– Jag dricker hellre mjölk så inget vin för mig. Jag är vän med korna än, säger hon och berättar om uppväxten på en bondgård utanför Åsele där hon ibland mjölkade korna.

– Sedan fick jag jobb som piga här på Östermalm. Eller ” hembiträde” heter det väl numera? Det ska väl vara lite finare antar jag, säger hon leende.

Pigg – men minnet sviktar

Trots sin höga ålder är hon fortfarand­e pigg, men däremot sviktar minnet en hel del. I stället får kompisen Kaysa Södergren, som liksom Sanny bor på Rios vård- och omsorgsboe­nde, fylla i luckorna där det behövs.

– Jag flyttade hit för tre år sedan och vi umgås mycket, jag och Sanny, förklarar väninnan.

Vad gör ni när ni umgås?

– Vi skrattar! Sedan tittar vi en del på karlarna, men tyvärr är det ett överskott på damer här, säger Kaysa och de båda väninnorna brister ut i skratt.

Med ny sångtext

Fler än Östermalms­nytt börjar pocka på 105-åringens uppmärksam­het. Det är dags för födelsedag­ssång (”Ja må hon leva uti hundrade år” ändras för dagen till mer passande ”ja må hon leva många lyckliga år”). Men innan vi drar vidare måste vi ju få svar på frågan på allas läppar: Vad är ditt bäst tips för ett långt liv?

– Ät vanlig husmanskos­t, sov och lev som vanligt. Det räcker, säger Sanny Mattsson.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? ALERT. Östermalms­nytt träffade en pigg 105-åring som har nära till skrattet. Vid hennes sida syns Omer Adem, volontär på Rioträffen.
FOTO: JANNIE FLODMAN ALERT. Östermalms­nytt träffade en pigg 105-åring som har nära till skrattet. Vid hennes sida syns Omer Adem, volontär på Rioträffen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden