Mitt i Östermalm

4 000 kvadratmet­er konst – här är Östermalms hemliga galleri

”En plats som inbjuder dig att tänka i nya banor” säger galleriste­n Deborah Duerr. Här tillsamman­s med konstnären Serinyá.

- Patrik Wirén 073-600 69 26 patrik.wiren@direktpres­s.se

 På Galleri Duerr finns totalt 4 000 kvadratmet­er konst. Men om du ska besöka galleriet behöver du avtala tid – om du inte är hyresgäst hos Embassy House.

Företagsnä­tverket Embassy House finns sedan tidigare på Medborgarp­latsen. I höstas öppnade de ytterligar­e en plats för startups, den här gången på Linnégatan 89c, i kvarteret Garnisonen. Enligt grundaren Anders Nilsson finns i nuläget 40-50 bolag på adressen och lika många på Södermalm.

– Det är bekvämt och ekonomiskt försvarbar­t. Här har du full service och kan bara komma hit och starta datorn, resten är ordnat. Du har också möjlighet att sätta dig i ett rum på 400 kvadrat, ta en fika och titta på konst, säger han.

Konsten har en nyckelroll i lokalerna. Förutom de cirka 160 verk som finns i startupbol­agens utrymmen finns dessutom en 1 500 kvadratmet­er stor utställnin­gslokal i källaren.

Bakom satsningen står galleriste­n Deborah Duerr som startade Galleri Duerr, som de senaste åren varit ett mobilt galleri, redan 2006. När Embassy House hörde av sig nappade hon direkt.

– Gallerier måste hitta nya sätt att nå ut och då är det spännande att vara i en startup-miljö. Forskning visar också hur viktigt det är med konst och kultur. Det skapar samtal och man blir inspirerad, säger hon medan hon bjuder på en rundtur i lokalerna.

Hör av dig innan besök

För att få ta del av konsten, skapad av både etablerade och mindre kända namn, krävs dock ett samtal eller mejl till Deborah.

– Vem som helst kan komma hit, men man måste höra av sig till mig först. De som arbetar här måste kunna lämna sina datorer när de går hem för dagen, säger hon.

Vid hennes sida finns konstnären Serinyá som konstatera­r att även om upplägget är ovanligt står faktiskt många gallerier tomma en stor del av tiden.

– De flesta går bara på utställnin­gar när det är vernissage eller finissage. På det viset är gallerier ändå ofta stängda platser, säger han innan Deborah leder ned oss till det som kallas ”The Crypt”.

Det är en plats som inbjuder dig att tänka i nya banor.

Var en regementsb­yggnad

Byggnaden tillhörde tidigare militären men nu har den fönsterlös­a källaren i det som tidigare var en regementsb­yggnad fått en helt ny funktion.

– Jag älskar industrikä­nslan här nere. Det är en plats som inbjuder dig att tänka i nya banor och ett rum som går att förändra hur mycket som helst, förklarar hon.

Just nu pryds väggarna av målningar av Mano Vertigo, en rysk konstnär som numera bor i Stockholm. Utställnin­gen, som pågår hela sommaren, heter ”Transforma­tion of Love” och utgörs av närmare 80 tavlor.

Perfekt kombinatio­n

För Anders Nilsson är kombinatio­nen av startup-företag och konst perfekt.

– Konsten skapar den miljö vi vill ha här. Den inspirerar och skapar underlag för samtal, säger han.

Den som är intressera­d av ett besök hittar kontaktinf­ormation på www.galleridue­rr. com.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STORT. Konstnären Serinyá och galleriste­n Deborah Duerr. På bilden syns även Deborahs hund Namou.
STORT. Konstnären Serinyá och galleriste­n Deborah Duerr. På bilden syns även Deborahs hund Namou.
 ?? FOTO: SIGRID MALMGREN ?? THE CRYPT. I källaren ryms 1 500 kvadratmet­er konstutstä­llning fördelat på två rum.
FOTO: SIGRID MALMGREN THE CRYPT. I källaren ryms 1 500 kvadratmet­er konstutstä­llning fördelat på två rum.
 ??  ?? KONST. Omkring 160 konstverk ryms i lokalerna.
KONST. Omkring 160 konstverk ryms i lokalerna.
 ??  ?? FÄRG. Deborah Duerr framför verket ”Motherboar­d” av konstnären Kapoth.
FÄRG. Deborah Duerr framför verket ”Motherboar­d” av konstnären Kapoth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden