Mitt i Östermalm

Nu ska botten utanför Djurgården städas

- Patrik Wirén 073-600 69 26 patrik.wiren@direktpres­s.se

20 dykare rensar vattnet mellan Junibacken och Vasamuseet under lördagen. Om intressant­a föremål dyker upp kommer de senare att visas på nya museet Vrak.

Det är Kungliga Djurgården­s intressent­er, bestående av över 50 företag och organisati­oner med verksamhet på Djurgården som står bakom arrangeman­get i samarbete med Håll Sverige Rent och ideella initiative­t Rena Botten. Mellan klockan 10-14 lördag den 15 juni pågår dykningarn­a.

– Genom att skräpdyka den här dagen vill vi visa var mycket av skräpet hamnar och aktionen blir en liten, men viktig del i vårt gemensamma åtagande att aktivt minska nedskräpni­ng, säger Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgården­s Intressent­er, i ett pressmedde­lande.

Bara början

Dykningarn­a är bara början på arbetet med att se till så att Djurgården ligger i framkant vad gäller innovation för ett hållbart samhälle.

– Bland annat har vi fattat beslut om att minska användning­en av plast och på sikt fasa ut alla engångsart­iklar i plast, vi ska öka återvinnin­gen av förpacknin­gsmaterial samt samverka kring nya innovativa lösningar för att motverka nedskräpni­ng, säger Camilla Zedendahl.

Allt skräp som hittas kommer bedömas av marinarkeo­logerna från Statens maritima och transporth­istoriska museer för att se om där finns saker som kan visas på museet Vrak som öppnar hösten 2020.

Aktionen blir en liten, men viktig del i vårt gemensamma åtagande att aktivt minska nedskräpni­ng.

 ?? FOTO: OSKAR KIHLBORG ?? FYND? Nu dyks det efter skräp vid Djurgården.
FOTO: OSKAR KIHLBORG FYND? Nu dyks det efter skräp vid Djurgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden