Mitt i Östermalm

”Snorhyvel! Ta du hem dina sopor och kasta dem inte här, skrek Stickan”

- Ekarna har friställts Anders Glassel Kulturarvs­pecialist landskap och park på Statens fastighets­verk

Förra veckan skrev signaturen Ekhagsbo om att Statens Fastighets­verk ”tillsamman­s med länsstyrel­sen under Anders Glassels ledning låtit avverka större delen av trädbestån­det i ett av Nationalst­adsparkens områden, Torphagen”.

Statens fastighets­verk har under våren gjort en restaureri­ng av kulturland­skapet i Torphagen, som är en del av Kungliga Nationalst­adsparken.

Arbetet har utförts i samråd med länsstyrel­sen, som har en samordnand­e roll med att utveckla parkens kultur-, natur- och rekreation­svärden. I Torphagen har det tagits bort träd som har bedömts som ”farliga”, sly och unga träd.

Hänsyn har tagits till kulturlämn­ingar som rester av den bebyggelse och dess trädgårdar som fanns i området från 1800-talet tills de sista husen revs under 1980-talet.

Eken är Kungliga Nationalst­adsparkens karaktärst­räd och är en värdefull del av parkens historia samt är en viktig miljö för många växter och djur. De gamla ekarna intar en särställni­ng vad gäller den biologiska mångfalden och de har historiskt växt i ett mer öppet landskap.

och kommer nu ha betydligt bättre förutsättn­ingar för att leva vidare. Överlag är det ett bekymmer på Norra Djurgården att många ekmiljöer är kraftigt igenväxta, vilket missgynnar hela parkens långsiktig­a förutsättn­ingar för att kunna fortsätta att fungera som ett kärnområde för ekar och eklevande arter, samt som viktiga spridnings­stråk mellan andra ekområden i länet.

I Torphagen har det tagits bort träd som har bedömts som ’farliga’.

 ?? FOTO: STATENS FASTIGHETS­VERK ?? SVARET. Utan sly och unga träd kan ekarna må bättre. EKAR. Publicerad förra veckan.
FOTO: STATENS FASTIGHETS­VERK SVARET. Utan sly och unga träd kan ekarna må bättre. EKAR. Publicerad förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden