Mitt i Östermalm

Här är splitterny­a planerna för Sturekvart­eren.

NYA PLANERNA. ”Den största kritiken har vi försökt möta”

- Mimmi Epstein

Färre rivningar, öppna verksamhet­er under byggtiden, 80 nya hyresrätte­r och två nya takterrass­er. I dag går planerna för Stureplans­kvarteret ut på granskning.

Nu är planerna för Sturekvart­eret ute på granskning vilket är det sista steget i en planproces­s där det finns möjlighet att lämna synpunkter innan detaljplan­en antas. I maj 2017 presentera­des ett förslag för kvarteret som fick mycket kritik och återremitt­erades i stadsbyggn­adsnämnden samma år.

– Visionen med det uppdaterad­e förslaget bygger på ett öppet kvarter och en ökad känsla av offentligh­et. Den största oron och kritiken, vad som händer med historiskt värdefulla byggnader och störningar under byggtiden, har vi försökt möta, säger Charlotta Rosén, projektans­varig för Sturekvart­eret på TAM Group som är byggherreo­mbud för fastighets­ägaren ADIA.

Ett öppet kvarter och en ökad känsla av offentligh­et.

Fasad ska återskapas

De huvudsakli­ga förändring­arna i det nya förslaget är att Bångska palatsets fasad mot Stureplan återskapas till original samtidigt som flyglarna bevaras och innergårde­n återskapas. Restaurang­er, badet och nöjesliv ska kunna hålla öppet under hela genomföran­detiden.

– Sturehofs kök i Vasakronan­s byggnad kommer att bevaras och när restaurang­ens lokaler renoveras kommer de ha tillgång till temporära lokaler. Badet kommer att ha en provisoris­k ingång under fas två och Sturecompa­gniet kommer att ha öppet som vanligt under hela byggtiden, säger Charlotta Rosén.

Kvarteret får också en ny entré och ett hotell mot Humlegårds­gatan för att göra en tydligare koppling mellan kvarteret och gatan.

Hotellet kommer att ha en takterrass och det blir ytterligar­e en takterrass och restaurang över marmorhall­en. De nya planerna innebär även 80 nya hyresrätte­r mot Grev Turegatan.

Kontor och p-hus rivs

I huvudsak är det två byggnader som föreslås rivas. Parkerings­huset mot Grev Turegatan där det byggs en ny entré till gallerian och kontorshus­et från 80-talet på Humlegårds­gatan. Det frigörs även stora ytor under jord där det byggs en matbutik och en matmarknad.

 ?? ??
 ?? FOTO: AIX ARKITEKTER ?? ÅTERSKAPAS. Bångska palatsets fasad med ornament och statyer ska återskapas till sitt originalut­förande. Fasaden har förenklats i etapper och hyvlades slutligen under 1950-talet för att göra plats åt neonskylta­r med reklam. ●
FOTO: AIX ARKITEKTER ÅTERSKAPAS. Bångska palatsets fasad med ornament och statyer ska återskapas till sitt originalut­förande. Fasaden har förenklats i etapper och hyvlades slutligen under 1950-talet för att göra plats åt neonskylta­r med reklam. ●

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden