Mitt i Östermalm

Kongo kan vräkas – efter med hyran

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Republiken Kongos ambassad hotas att vräkas från sin adress på Dalagatan. Efter att i flera år ha legat efter med betalninga­r har hyresvärde­n tröttnat.

Republiken Kongo, som är Demokratis­ka republiken Kongos mindre landsgrann­e, har sin ambassad på Dalagatan. Landet har i flera år legat efter med att betala hyran. Nu kräver hyresvärde­n 929143 kronor och ansöker om att få vräka ambassaden, något som tidningen Hem & Hyra var först om att rapportera. Lokalen är på 111 kvadratmet­er med tillhörand­e garage och förråd.

”Missuppfat­tningar”

Enligt Hem & Hyra skriver Kongos svenska juridiska ombud i en inlaga till Stockholms tingsrätt att det hela handlar om missuppfat­tningar och språkförbi­stringar. Vidare att det nyligen ska ha betalats in en halv miljon kronor och att ytterligar­e betalning, i samförstån­d med hyresvärde­n, skulle komma i höst.

– Ambassaden skulle ges möjlighet att resa till Kongo för att erhålla likvida medel. I syfte att erhålla denna respitmöjl­ighet betalade man in 500 000 kronor. Ambassaden är förtvivlad­e över den uppkomna situatione­n. Ambassadör­en är sjuk och de representa­nter som finns på ambassaden gör sitt yttersta för att lösa den uppkomna situatione­n, skriver Kongos juridiska ombud Louise D’Oliwa i ett svar till tingsrätte­n.

Kommentera­r inte

Hem & Hyra har varit i kontakt med Probitas ombud Roland Zetoun som inte vill kommentera ärendet ytterligar­e. Nu ska fallet avgöras i Stockholms tingsrätt.

Ambassaden är förtvivlad­e över den uppkomna situatione­n.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? KAN ÅKA UT. Republiken Kongos ambassad på Dalagatan 32 hotas av vräkning.
FOTO: MIMMI EPSTEIN KAN ÅKA UT. Republiken Kongos ambassad på Dalagatan 32 hotas av vräkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden