Mitt i Östermalm

Kritiserad biblioteks­plan klubbad (S): ”Burgare ska gå före böcker”

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

I mitten av maj kom beskedet att det enbart blir en stram renovering av Stadsbibli­oteket och ingen utbyggnad.

Nu rasar opposition­en som vill att förslaget görs om, men ärendet har klubbats i fastighets­nämnden.

Länge utreddes det om Stadsbibli­oteket skulle rustas upp eller utvecklas och två olika förslag studerades parallellt.

Det ena där man skulle ta basarerna mot Sveavägen i anspråk och renovera biblioteke­t invändigt.

Det andra, ”renovering­salternati­vet”, där man bara skulle renovera invändigt och bygga ny entré från Sveavägen.

Tredje alternativ

För en månad sedan kom beskedet att det blev ett tredje alternativ: en ”stram renovering” av ekonomiska skäl. Budgeten för renovering­en är 260 miljoner kronor och 2025 är planen att allt ska vara klart.

Inför mötet i fastighets­nämnden ville S, V och Fi att fastighets­kontoret och kulturförv­altningen skulle få i uppdrag att återkomma med ett reviderat genomföran­debeslut. Men ärendet klubbades.

– Förslaget håller otroligt låg ambitionsn­ivå och vi tycker att det är dags att sätta ner foten. Nu finns det fyra verksamhet­er i basarerna. Behövs verkligen alla? Man satsar på bättre lokaler för McDonald’s i stället för läsytor för barn. Burgare ska gå före böcker, säger Olle Burell (S), opposition­sborgarråd.

”Städar upp efter S”

Fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) svarar på kritiken:

–Låg ambitionsn­ivå är att inte göra något, vilket är vad Olle Burell och S gjorde under förra mandatperi­oden. Jag är stolt att vi, efter alla år av utredninga­r och arkitekttä­vlingar, nu rustar upp en av Stockholms vackraste byggnader. Det vi gör nu är att städa upp efter S:s ansvarslös­het. Deras förslag att ta basarerna i anspråk är ofinansier­at och skulle kosta närmare en miljard kronor. Det är ekonomiskt vansinne.

Förslaget håller otroligt låg ambitionsn­ivå och vi tycker att det är dags att sätta ner foten.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: LINDA GREN ?? Opposition­sborgarråd Olle Burell (S). SKA RUSTAS. Bostads- och fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M). Majoritete­n och opposition­en är oense om Stadsbibli­otekets framtid.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: LINDA GREN Opposition­sborgarråd Olle Burell (S). SKA RUSTAS. Bostads- och fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M). Majoritete­n och opposition­en är oense om Stadsbibli­otekets framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden