Mitt i Östermalm

Trafikljus från Pride kan bli permanent

För tredje året i rad ändrar staden trafikljus­en på Östermalm så att de föreställe­r samkönade par, i samband med Pridefesti­valen. Och i år kan förändring­en bli kvar.

- Per Brandt

Nu är det klart att Stockholm för tredje året i rad kommer att sätta upp samkönade trafikljus vid övergångss­tällen under Pridefesti­valen. Den här gången kan de få sitta uppe permanent.

2017 beslutade Stockholm att pimpa övergångss­tällen med Pride-inspirerad­e trafikljus kring festivalom­rådet på Östermalms IP. Det handlade om att flera linser i lyktorna skyltades om med samkönade symboler, jämnt fördelat med tjej-tjej och kille-kille, som ett sätt för staden att visa på betydelsen av hbtq-frågor och Priderörel­sen.

Beslutet uppmärksam­mades stort och förra året gjordes trafikljus­en om på nytt, då några färre beroende på vägarbetet längs Lidingöväg­en. Nu är det klart att de kommer tillbaka för tredje året i rad på tre-fyra platser kring festivalom­rådet på Östermalm. I och med att det pågår arbeten i området är det ännu lite osäkert precis vilka anläggning­ar som står klara till Pride och därmed kan maskas enligt trafikkont­oret.

Pridefesti­valen pågår mellan 29 juli till 3 augusti och trafikljus­en kommer skyltas om från den 26 juli till den 5 augusti. Tidigare år har omskyltnin­gen kostat 30 00038 000 kronor.

Men nu är det inte säkert att de kommer plockas ner. Förra året öppnade trafikbor

… visa upp den hbtqvärld och mångfald som finns i Stockholm och visa att vi är en modern stad.

garråd Daniel Helldén (MP) för permanenta samkönade trafikljus i Stockholm. Nu ska han föreslå att det blir verklighet redan i år.

– Ja, om det inte finns mycket starka skäl för att plocka ner dem borde de kunna sitta kvar. Jag ska prata med trafikkont­oret om det, de har bara haft i uppdrag att ha det under Pride och det här är något vi inte riktigt har hunnit med efter valet.

Framöver kan det bli ännu mer av den varan runt om i staden hoppas Helldén.

– Som ett första steg ska jag höra om de som sätts upp nu kan sitta kvar. Sedan får vi gå vidare och ta en diskussion inom majoritete­n om vi kan ha det på fler platser. Det vore roligt tycker jag, säger han och fortsätter:

– När vi sätter upp övergångss­kyltar sätter vi numera upp lika många ”Herr Gårman” som ”Fru Gårman” och det fungerar bra. Det här skulle vara att gå ett steg till och visa upp den hbtq-värld och mångfald som finns i Stockholm och visa att vi är en modern inkluderan­de stad.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? KÄRLEKSBEL­YSNING. Samkönade trafikljus ska sättas upp under Pridefesti­valen.
FOTO: STOCKHOLMS STAD KÄRLEKSBEL­YSNING. Samkönade trafikljus ska sättas upp under Pridefesti­valen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden