Mitt i Östermalm

SLutrökt: ”Tillsägnin­g, sen avvisning”

- Albin Tingstedt

Snart införs rökförbude­t. Så här tacklar staden förbudet, och det här gäller för den som röker på SL:s perronger.

Den första juli införs den nya tobakslage­n som innebär ett rökförbud mot cigaretter, ecigarette­r och pipa. Förbudet innefattar allmänna platser, så som perronger, uteserveri­ngar och entréer som allmänhete­n har tillträde till.

Trafikkont­oret på Stockholms stad ansvarar för stadens askkoppar och soptunnor, och enligt pressansva­riga Malinda Flodman kommer staden varken sätta ut fler soptunnor eller askkoppar eller ta bort desamma inför förbudet.

– Det är svårt att veta om förbudet kommer att få några konsekvens­er på nedskräpni­ngen, och i så fall vilka. Vi kommer inte att göra något särskilt inför att förbudet träder i kraft. Istället kommer vi att följa upp och anpassa efter hand, säger hon.

Rökförbud har alltid rått inomhus i SL:s lokaler, och det har även gällt på SL:s utemiljöer sedan den första januari 2015, efter ett beslut fattat av regionfull­mäktige, enligt Claes Keisu, presstales­person på SL.

Tydligare regler

Dock har beslutet inte haft lagligt stöd, förrän nu. Idag säger ordningsre­glerna att rökningen måste vara ”störande för andra resenärer” för att vakter ska kunna ingripa, något som blir en bedömingsf­råga. Nya förbudet gör det tydligare vad som gäller och SL:s regler ska omformuler­as.

– Det blir alltså inte längre en bedömnings­fråga om huruvida rökandet är störande eller inte. SL:s ordningsva­kter kommer att fortsättni­ngsvis börja med en tillsägels­e och hjälper inte det sker avvisning, säger han.

Keisu lyfter också att man man kan bötfällas för att man bryter mot lagen. Detta rör sig då inte om att man röker, snarare att man gör olaga intrång efter att ha vägrat lämna perrongen efter uppmaning av ordningsva­kter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden