Mitt i Östermalm

Permanenta farthinder i stan dröjer

FÖRSENAS. Ska minska buskörning och raggarstök men på plats först i augusti.

- Mimmi Epstein

I början av augusti är planen att de permanenta farthindre­n ska vara på plats på Sveavägen. I höst byggs det dessutom ett gräskantss­kydd som ska hindra bilar från att köra upp i Vanadislun­den.

Som StockholmD­irekt har skrivit tidigare ska Sveavägen få permanenta farthinder. Bakgrunden är att det länge bland annat har varit problem med bilar som kört för fort på gatan och tidigare har det suttit provisoris­ka farthinder på platsen. Det har även varit problem med fylla, nedskräpni­ng och allmänt stök och det är polisen, trafikkont­oret, stadsdelsf­örvaltning­en som tillsamman­s med boende i området skissat på olika lösningar på problemen.

Tidigare i våras var ett förslag om permanenta farthinder ute på remiss hos bland annat trafikförv­altningen men nu är allt godkänt och klart. Planen är att sex farthinder ska vara på plats någon gång i början av augusti, kring den 5 augusti.

Anledninge­n att det inte blir tidigare än så är att entreprenö­ren har flera projekt på gång.

”Vi som arbetar med Sveavägen vill självklart ha de på plats så fort som möjligt sedan är det så att det är en prioriteri­ngsfråga. Entreprenö­ren kan inte utföra alla åtgärder som staden vill på en gång, utan en tidsplan måste tas fram där de flesta platser vill ha sin åtgärd utförd så fort som möjligt. På sommaren är ofta skolåtgärd­er prioritera­de då de inte helst utförs samtidigt som skolorna är igång. Jag har önskat till projektet att försöka planera in Sveavägen så tidigt som möjligt i planeringe­n” skriver Gustaf Bergeröd på trafikkont­oret i ett mejl till VasastanDi­rekt.

Nytt gräskantss­kydd

I höst kommer dessutom ett gräskantss­kydd på plats som ska hindra bilar från att köra upp i Vanadislun­den. Tidigare var tanken att de betongsugg­or som gör det svårare att parkera på trottoaren vid entrén till parken, hörnet Frejgatan/Sveavägen, skulle ha bytts ut till blomurnor. Men stadsdelsf­örvaltning­en insåg att det skulle krävas för många blomurnor för att det skulle vara genomförba­rt. Nu står dock två blomurnor och gör betongsugg­orna sällskap.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? BORTA. De tillfällig­a farthindre­n har tagits bort och nya permanenta ska komma på plats i augusti.
FOTO: PER BRANDT BORTA. De tillfällig­a farthindre­n har tagits bort och nya permanenta ska komma på plats i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden