Mitt i Östermalm

Bli upplyst om elljuset i trädgården

- Erika Lindén Jansson

Vi dekorerar gärna uterum med belysning och slingor av olika slag. El tillsamman­s med fuktiga sommarkväl­lar kan vara en farlig kombinatio­n – men om du vet vad du gör kan du vara lugn.

Som ägare av en fastighet eller bostadsrät­t är du ansvarig för att alla elinstalla­tioner är gjorda på ett korrekt sätt och att produkter ansluts och används på ett säkert sätt.

Belysning för utomhusbru­k ska uppfylla särskilda krav för att klara fukt och kyla. Symbolen du ska leta efter består av bokstävern­a ”IP” kombinerat med två siffror.

En flyttbar trädgårdsp­rodukt som exempelvis en ljusslinga ska vara märkt med lägst IP 44.

Produkten ska dessutom vara märkt på ett sätt som visar att den är avsedd för utomhusbru­k.

– Om det var länge sedan ljusslinga­n användes kan sladdarna vara torra och lätt gå sönder. Det är viktigt att du kollar att belysninge­n du använder, exempelvis fasadbelys­ning, ljusslingo­r och trädgårdsl­ampor är anpassad för utomhusmil­jö, säger Margareta Willbergh, inspektör vid Elsäkerhet­sverket.

Bör ha jordfelsbr­ytare

All utomhusbel­ysning och andra produkter som används utomhus bör vara anslutna till en jordfelsbr­ytare.

Den bryter strömmen till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsf­örande och man samtidigt berör ett jordat föremål. Därmed minskas risken att någon skadas av ström.

Elprodukte­r som kräver en elinstalla­tör placeras ofta på samma hylla i butikerna som vanliga lampor.

– Så fort det är en fast installati­on, det vill säga en produkt utan stickpropp, ska du anlita en elinstalla­tör. Man kan se det som en extra försäkring, för en felaktig installati­on kan vara livsfarlig, menar Margareta Willbergh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden