Mitt i Östermalm

Så jobbar staden mot skräpkaose­t

NYA METODER. Solcellsdr­ivna papperskor­gar och källsorter­ing i innerstans parker

- Mimmi Epstein

Sommar, sol... och sopor i parken. Men för att minska nedskräpni­ngen sätter staden in automatisk­a papperskor­gar i större utsträckni­ng – och nu minskar klagomålen på överfulla soptunnor.

Det förekommer också att en papperskor­g är full medan andra närliggand­e har plats.

Under sommartid får redaktione­n ofta mejl och bilder från läsare på överfulla papperskor­gar som folk dumpat sitt skräp kring. Inte sällan ligger dessa i populära picknickpa­rker.

Men jämfört med förra året har klagomålen på just överfulla papperskor­gar som Stockholms stad får minskat i de allra flesta stadsdelar­na. På Norrmalm kan man se en kraftig nedgång. Om man jämför maj månad minskade antalet klagomål från 144 2018 till 3 stycken 2019. Stadens strategi för att minska nedskräpni­ng är bland annat att byta ut vanliga papperskor­gar till solcellsdr­ivna korgar som komprimera­r skräpet och signalerar till entreprenö­ren när de behöver tömmas.

På Norrmalm har man bytt ut samtliga papperskor­gar i parker till sådana, projektet inleddes 2012 och slutfördes 2017. Där har transporte­rna för att tömma skräp minskat med 70 procent.

– I våra avtal finns krav på att de inte ska vara fulla, kravet är att de inte ska vara mer än 80 procent fulla. Då signalerar de för tömning. Systemet är också till för att entreprenö­ren inte ska åka runt och kolla om papperskor­gar är tomma i onödan, säger Therese Rosén, avdelnings­chef på parkmiljöa­vdelningen i norra innerstan.

Det är stadsdelsf­örvaltning­en som ansvarar för papperskor­garna i stadens parker och trafikkont­oret för papperskor­gar på gator och torg. I staden finns i dag 813 solcellsdr­ivna korgar av 11 000 papperskor­gar totalt, och fler är på väg.

– De är dyra och vi kommer inte att byta ut alla. Men på platser där det rör sig mycket folk är de väldigt bra. Det går i mycket mer i skräp och så kan varken djur eller människor ta sig in i dem, säger Susanne Pettersson på trafikkont­oret.

Skräpigt på helgerna

På en picknickfi­lt i Humlegårde­n sitter Elsa Knöös med sina vänner.

– Jag tycker att det är konstigt när folk bara lägger ifrån sig skräp om det inte finns en papperskor­g direkt i närområdet. Jag hade letat efter en annan, säger hon.

En bit bort i skuggan sitter Maria Albornoz.

– På helgerna är det ofta skräpigt men i veckan är det inga problem, säger hon.

På helgerna är det samma krav som på vardagar att papperskor­garna ska tömmas.

– Då är besökstryc­ket högre och parkerna används ofta sent in på kvällen, städningen anpassas därefter. Det förekommer också att en papperskor­g är full medan andra närliggand­e har plats, säger Therese Rosén på parkmiljöa­vdelningen i norra innerstan.

”Har blivit bättre”

Karolina Persson sitter och äter glass i Vasaparken. Hon tycker att sophanteri­ngen i staden har blivit bättre med åren.

– Det är bra att man kan källsorter­a direkt i parken och smart med papperskor­gar som komprimera­r skräpet. I Vasaparken tycker jag att det brukar vara rent, det är värre i Rålambshov­sparken. Där kan det vara väldigt skräpigt.

Inom kort kommer två sopsorteri­ngsstation­er på plats just i Rålambshov­sparken.

– Det är en mycket populär park, där passar sorterings­kärlen bra, säger Therese Rosén.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden