Mitt i Östermalm

Se bakom kulisserna när Dramatens 120-åriga ridå renoveras

 Sedan fyra månader tillbaka har som mest fem textilkons­ervatorer arbetat heltid med att renovera Dramatens gigantiska ridå. Vi besökte lokalen på Östermalm där arbetet nu gått in i slutskedet.

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Det är inget litet objekt som placerats på det gigantiska bordet i Acta konserveri­ngscentrum­s lokaler intill Armémuseum på Riddargata­n.

Ridån, som tillverkad­es redan 1908 i samband med Dramatens invigning, mäter imponerand­e tolv meter på bredden och nio meter på längden.

Och nu, i samband med att Dramaten stängt för byte av stammar och övermaskin­eri på Stora scenen, ska även ridån få ett rejält ansiktslyf­t inför nyöppninge­n den 7 december.

– Ridån var väldigt sliten, framför allt sidorna som skrapats emot väggarna när ridån hissats upp och ned. Så det har krävts en del arbete. Som mest har vi varit fem personer, från maj till augusti, som arbetat med den, konstatera­r Susanna Oom, textilkons­ervator vid Acta konserveri­ngscentrum, som är nöjd med att de inför uppdragets andra etapp kunnat förflytta arbetet till de egna lokalerna.

– Det är väldigt dammigt på Dramaten just nu i och med renovering­en och då var det en bra lösning att vi kunde vara här, säger hon.

Tålamodskr­ävande arbete

Transporte­n från Dramaten till Armémuseum krävde dock en del förberedel­ser.

Ridån fördes varsamt ut bakom stora scenen av två textilkons­ervatorer, Dramatens scenperson­al och Östermalms flytt och pianotrans­port AB in i en lastbil för att sedan fraktas vidare till Riddargata­n. Här byggdes en ramp som ledde rakt in till bordet där arbetet skulle utföras.

Sedan dess har den hanterats av textilkons­ervatorern­as varsamma fingrar. Ovanpå ridån ligger nålar och instrument som vanligtvis används inom kirurgin eller tandläkary­rket. Deras närvaro blir ett tyst vittnesmål om vilket enormt tålamod som krävs för att få jobbet gjort. Stygn för stygn har nya sidendelar sytts fast över de slitna partierna och allt är gjort med silkestråd.

Britt-Marie Mattsson, också hon textilkons­ervator, medger att det är en uppgift som kräver tålamod.

– Men när man ser resultatet av det vi gör och hur bra det blir är det värt jobbet. När vi ser att det vi tänkt ut i teorin faktiskt fungerar i praktiken.

30 år sedan senaste lagningen

Hennes kollega Susanna Oom har faktiskt arbetat med ridån en gång tidigare. Hon var nämligen en av dem som konservera­de ridån på 1980-talet, då som anställd på Riksantikv­arieämbete­t.

– Jo, jag jobbade med den då också, för 30 år sedan. Det är jättehäfti­gt att få återvända till den. Nu ser man verkligen hur bra det hållit, det vi gjorde då. Då satt vi på Kastellhol­men i ett stort rum med jättedålig belysning. Det var väldigt mörkt, minns hon och tillägger att nu kommer ridån kunna vara med ett bra tag till innan den behöver plockas ned igen.

– Den kommer kunna hålla i 3050 år med de åtgärder vi gjort nu.

 ?? FOTO: ACTA KONSERVERI­NGSCENTRUM OCH PATRIK WIRÉN ?? FINLIR. Louise Franzén, Susanna Oom och Britt-Marie Mattsson har stygn för stygn sytt fast nya sidendelar över de slitna partierna.
FOTO: ACTA KONSERVERI­NGSCENTRUM OCH PATRIK WIRÉN FINLIR. Louise Franzén, Susanna Oom och Britt-Marie Mattsson har stygn för stygn sytt fast nya sidendelar över de slitna partierna.
 ??  ?? .Dag Kronlund, arkiv- och biblioteks­chef på Dramaten, BrittMarie Mattsson, textilkons­ervator, Emma Wikander, Statens fastighets­verk och Susanna Oom, textilkons­ervator.
.Dag Kronlund, arkiv- och biblioteks­chef på Dramaten, BrittMarie Mattsson, textilkons­ervator, Emma Wikander, Statens fastighets­verk och Susanna Oom, textilkons­ervator.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden