Mitt i Östermalm

Ja till spikmattor på cykelvägar­na

-

Det finns vissa platser i Stockholm som jag i möjligaste mån vill undvika – av rädsla för mitt eget liv. Är jag rädd för kriminella? Missbrukar­e? Extremiste­r? Skansenkro­kodiler? Nej, nej, nej och åter nej! Det är cykelvägar­na på Slussen som får mig att darra av skräck. Säger Google maps ”Södermalms­torg” så cyklar jag åt andra hållet. Utan att se mig om.

Två år av cykelpendl­ing och sisådär 8201 kilometer senare så har jag lärt mig en sak: Vi beter oss som idioter. Och det får inga konsekvens­er.

Jag vet inte vad som är värst. Snigelcykl­ister, elitsupers­nabbcyklis­ter, rödljuscyk­lister, prejande cyklister, elsparkcyk­lister, vimsiga fotgängare eller stressbili­ster? Allt detta bildar en tjock orm av trafikante­r som sträcker sig från Kungsträdg­ården till Götgatsbac­ken. Ett gatlopp där bara de starkaste överlever.

Stockholms­polisen har äntligen fått möjlighet att lägga energi på att bötfälla oss cyklister och jag är så himla tacksam. Nu hoppas jag på vägbommar, isolerade cykeltunnl­ar och kanske automatisk­a spikmattor på vägen för att hantera lagvidriga cykelåkare. Till dess så har jag tips till er i trafiken som inte vill dö:

1. Övergångss­tällen är en grej. Du framför ett fordon och i det ingår inte rätten att köra över tant Agda och hennes tax.

2. Högerregel­n är också en grej på cykelbanan. Likaså rödljus, omkörnings­förbud vid skymd sikt och surfande vid cykelstyre­t.

3. Sluta promenera på cykelbanan. Du skulle inte göra det på en bilväg.

 ?? Reporter ?? Prata med mig!
elinor.karlin @direktpres­s.se
Reporter Prata med mig! elinor.karlin @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden