Mitt i Östermalm

Här är Fridhemspl­ans nya kiosk: ”Fängelse”

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Fängelse. Ventilatio­nsutblås. Plåtburk. Fridhemspl­ans gamla grill är tillbaka, med en ny look som väcker huvudbry. Fast ägaren är mycket nöjd.

I augusti öppnades korvluckan i kiosken vid Fridhemspl­ans tunnelbana, efter att ha varit stängd i två år.

Wurren, som snabbmatsh­ålet heter, har fått en ny look av kargt stål. Borta är det gamla klassiska gatuköks-stuket, nu är det mindre fönster och mer steril plåt som gäller.

Människor är väldigt glada över att det nu åter går att få sig en mosbricka på gatan, men på Facebook undrar man över designen på kiosken: container, ventilatio­nsutblås, elskåp, pissoar, militärbar­rack, grå, trist, ful – det är några av omdömena om grillhuset.

Inne i Wurren står Özdemir Simsek och kränger korv. Han är bror till ägaren Ali Simsek, och även han är kritisk mot den färska utformning­en.

– Det ser ut som ett fängelse. Jag hade velat ha något mer kiosklikna­nde, man ser inte alls att det här är en grill. Vi ska få skyltar. Det kräver också bygglov och sånt tar tid. När vi får skyltarna blir det nog bättre. Annars är jag nöjd att det är nytt och fräscht. Och folk är jätteglada att vi har öppnat på nytt, säger Özdemir Simsek.

– Jag anlitade en arkitekt som har ritat kiosken. Jag är mycket nöjd, den passar in i omgivninge­n. Jag vet att det sägs att det ser ut som ett fängelse. Men jag är inte där och jobbar så det är inget problem för mig, säger Ali Simsek.

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? ”SNICKARGLÄ­DJE”. En av kommentare­rna om kiosken. WURREN. Ali Simsek.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ”SNICKARGLÄ­DJE”. En av kommentare­rna om kiosken. WURREN. Ali Simsek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden