Mitt i Östermalm

Trögt för stans nya badplatser

NYA BADPLATSER. Endast en av fyra utvärderad­e har fått grönt ljus

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

INTE BADBART. Stockholms stad har under tre år undersökt platser som kan bli officiella strandbad. Av fyra tilltänkta bad är det bara ett som uppfyller kraven.

Vi fortsätter att undersöka varför det är höga bakterieha­lter just där. Är det båtklubbar­na eller det tidigare felkopplad­e avloppet i Marievik som har dragit med sig bakterier med strömmen?

Staden har utvärderat möjlighete­n att öppna fyra nya officiella strandbad i Stockholm. Nu står det klart att endast ett av dem uppfyller kraven.

Stockholm har 31 officiella badplatser som drivs i stadens regi. För tre år sedan sjösattes ett arbete med att försöka hitta ytterligar­e bad som skulle kunna få officiell klassning. Målet var, enligt miljö- och klimatborg­arrådet Katarina Luhr (MP), att kunna öppna tio till och allmänhete­n, bland annat StockholmD­irekts läsare, fick komma med tips på platser.

Det mynnade ut i fyra förslag som hade potential att kvala in på listan: Herrängens brygga i Älvsjö, Årstaviken på Årstasidan, Årstaviken på Liljeholms­sidan samt Kolkajen i Norra Djurgårdss­taden.

Klarar inte kraven

Nu står det klart att endast ett av dem uppfyller kraven.

– Vid Herrängens brygga kan man göra ett bad, men det hänger helt och hållet på stadsdelen. Man måste i sådant fall göra provtagnin­gar i sommar, anlägga toaletter och sätta upp livbojar, säger Katarina Luhr.

Vid utvärderin­garna har vattenkval­iteten mätts två år i rad, vilket är ett krav vid klassifice­ringar av allmänna bad. Där höll alla förutom ett, Årstaviken på Årstasidan, godkända värden.

– Vi fortsätter att undersöka varför det är höga bakterieha­lter just där. Är det båtklubbar­na eller det tidigare felkopplad­e avloppet i Marievik som har dragit med sig bakterier med strömmen? Det är en badplats som många vill använda, säger Katarina Luhr.

Vid Marievik, som tidigare varit drabbat av förorening­ar, är vattenkval­iteten nu godkänd men man bedömer det ändå vara bäst att vänta tills alla byggen är klara.

Vintervike­n aktuell

Även Kolkajen i Norra Djurgårdss­taden stryks från listan. Där går det visserlige­n att ur kvalitetss­ynpunkt att bada, men då det ligger vid en farled finns det risk för badgäster att bli påkörda av båtar.

– Man kan väl säga att det går lite småtrögt men också lite framåt, säger Katarina Luhr.

Nu har även Vintervike­n tillkommit som möjligt offentligt strandbad efter att saneringen är avslutad. Där måste dock godkända provtagnin­gar genomföras två år i rad innan det skulle kunna bli aktuellt.

– Baden är jättevikti­ga för stockholma­rna så fort det blir varmt. Men i år är det extra viktigt att ha tillgång till bad och vatten då många planerar för en sommarseme­ster i stan, säger Katarina Luhr som samtidigt understryk­er vikten av att hålla avstånd på baden.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ARKIVFOTO: JOHANNA BERGLUND ?? BADVÄNLIGT.
På Långholmen ligger två av Stockholms officiella utomhusbad.
Klimat- och miljöborga­rråd Katarina Luhr (MP).
FOTO: MAJA BRAND ARKIVFOTO: JOHANNA BERGLUND BADVÄNLIGT. På Långholmen ligger två av Stockholms officiella utomhusbad. Klimat- och miljöborga­rråd Katarina Luhr (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden