Mitt i Östermalm

Finns det ett register för att veta om anhörig dött?

 JURIDIK · Vi avstod arv för mammas man, men nu har han ett nytt liv utan kontakt.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Jag och min bror är särkullbar­n och när vår mamma dog avstod vi vår arvsrätt till förmån för hennes man. Dessvärre försvann han ur våra liv då han träffade en annan kvinna. Nu undrar vi hur går det till när han går bort? Vem kontaktar oss, eller måste vi bevaka att han lever? Han har egna barn och de lär inte kontakta oss. När han dör, visst får hans fru först hälften, sen vi vår del från mamma, och sen får hans barn sitt arv?

När någon dör informeras Skatteverk­et om detta, exempelvis genom att en läkare konstatera­r dödsfallet. Skatteverk­et registrera­r dödsfallet och utfärdar ett så kallat dödsfallsi­ntyg.

Om man misstänker att en person har dött kan man kontakta Skatteverk­et. Informatio­n ur dödsfallsr­egistret är offentlig handling, och vem som helst kan beställa ett dödsfallsi­ntyg för en död person. Däremot finns det inte ett sökbart dödsfallsr­egister där privatpers­oner kan söka efter personer som de misstänker kan vara döda.

Du och din bror har ju dock en efterarvsr­ätt och kommer därmed vara dödsbodelä­gare i er mammas före detta mans dödsbo. När någon avlider ska en bouppteckn­ing upprättas och förrättas. För att förrättnin­gen ska anses ha gått rätt till ska alla dödsbodelä­gare och efterarvin­gar kallas till bouppteckn­ingsförrät­tningen. Genom denna kallelse får ni alltså informatio­n om att han avlidit och kan delta i mötet där hans tillgångar och skulder redovisas.

Om ni inte kallas till mötet är bouppteckn­ingen felaktig och ska göras om. Trots detta händer det ibland att arvingar glöms bort. Jag råder er därför att kontakta Skatteverk­et någon gång per år för att höra om er mammas före detta man avlidit. Så vet ni att ni inte missar något.

Gällande din andra fråga. Er mammas före detta mans nya fru har vid hans död först rätt till bodelning, som ofta innebär en hälftendel­ning som du säger. Sen ska hans andel efter bodelning delas så att ni får den andel ni har rätt till efter er mamma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden