Mitt i Östermalm

Upprustade t-stationen tar in vatten – via taket

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@direktpres­s.se

Den som besökte Fridhemspl­an på torsdagen riskerade att bli blöt om fossingarn­a. Taket på den nyrenovera­de tunnelbane­stationen hade börjat ta in vatten.

Stationen öppnade i september i fjol, efter att ha varit stängd för resenärer i nästan tre månader. Då hade bland annat taket ovanför tågen mot Hässelby rustats upp.

Att stationen varit öppen i snart ett år hindrar dock inte barnsjukdo­mar från att ge sig till känna, vilken torsdagens läcka demonstrer­ade.

– Det är inget som är akut, utan kommer att åtgärdas de närmaste dagarna. Vi kommer att sätta upp droppkoppa­r och omleda vattnet, säger Ali Al-Nakkash, projektled­are på Region Stockholm/SL.

Enligt honom är upprustnin­gen av Fridhemspl­ans tunnelbana unik.

– När man gör ett sånt här arbete brukar inte anläggning­en bli tillgängli­g för resenärer förrän ett par år efter. Då brukar man jaga tillbaka allt vatten som tar sig ner. Det här är ett efterarbet­e som kommer att pågå ett par år, säger Ali Al-Nakkash.

Att t-banestatio­ner i bergrum tar in en viss mängd vatten är inget märkligt i sig, enligt SL:s pressansva­rige Claes Keisu. Taket ovanför den aktuella perrongen vid Fridhemspl­an har enligt Keisu tagit in vatten ”sedan stationen byggdes”, vilket var på 1950-talet.

– Det är väldigt svårt att få det helt tätt. Det är sprickor i berget överallt där det kan sippra in lite dagvatten eller grundvatte­n. Du kan åka till vilken station som helst så kommer du att se att det finns lite vatten som droppar, säger Keisu.

– Så länge det inte droppar på dem behöver resenärern­a inte vara oroliga. Och vi har full koll på konstrukti­onen, det är inte så att taket kommer att rasa in.

 ??  ?? FUKTIGT.
Ett av flera ställen i taket där vatten tränger in.
FUKTIGT. Ett av flera ställen i taket där vatten tränger in.
 ?? FOTO: ALEXANDER KURONEN ??
FOTO: ALEXANDER KURONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden