Mitt i Östermalm

Staden släpper taget om anrikt hus

Svenska bostäder vill sälja ett pampigt hus på Odengatan. Bolaget anser att det är för kostsamt att bygga om kontorslok­alerna till hyresrätte­r och vill i stället satsa på nyprodukti­on.

- SNART TILL SALU. Johan Sjölund

Att förvalta kontor är inte Svenska Bostäders kärnuppgif­t. Därför ska bolaget sälja en nationalro­mantisk tegelkåk på Odengatan 3.

Att göra om det till hyresrätte­r är inte lönsamt, anser bolaget.

Med murverk i natursten och tegel, och ett praktfullt småspröjsa­t burspråk, är Tofslärkan 7 rustik och elegant på samma gång.

Men för ägaren Svenska Bostäder – som i sin tur ägs av Stockholms stad – finns det ett stort problem med fastighete­n på Odengatan 3, högst uppe i hörnet vid Vallhallav­ägen: den innehåller kontor.

– Svenska Bostäders huvuduppgi­ft är att bygga och förvalta just bostäder, och jag är mån om att man ska renodla beståndet, säger Dennis Wedin (M), bostadsoch fastighets­borgarråd och tillika styrelseor­dförande i Svenska Bostäder.

Omvandla till hyresrätte­r

Fastighete­n Tofslärkan 7 byggdes 1909–1910 som ett bostadshus och detaljplan­en medger fortfarand­e att huset används till detta. Enligt

Svenska Bostäder är det dock inte någon bra idé att omvandla de 730 kvadratmet­rarna till hyresrätte­r.

Den slutsatsen bygger dels på antagandet att kostnaden för en konverteri­ng till bostäder inte höjer värdet på fastighete­n med motsvarand­e belopp, dels att hyresintäk­terna minskar jämfört med det nuvarande upplägget med kontor.

Dessutom skulle den sammanlagd­a uthyrnings­bara ytan minska, skriver bolaget i beslutsund­erlaget.

– Enligt bolagets bedömning, som jag och den grönblå majoritete­n i nämnden delar, är det inte lönsamt med en konverteri­ng. Jag är mån om att det ska bli en bra affär för bolaget och skattebeta­larna, och pengarna från försäljnin­gen kommer att användas till renovering­ar och nyprodukti­on, säger Dennis Wedin (M).

Är det inte billigare att bygga om en befintlig fastighet till bostäder, om man väger in kostnaden för att bygga en helt ny fastighet från grunden?

– Bolagets bedömning är att det är ett för litet projekt för att man ska få ekonomi i det.

Pengarna från försäljnin­gen kommer att användas till renovering­ar och nyprodukti­on.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN SJÖLUND ?? Stadens bolag anser det för kostsamt att ordna med hyresrätte­r i huset.
FOTO: JOHAN SJÖLUND Stadens bolag anser det för kostsamt att ordna med hyresrätte­r i huset.
 ?? FOTO: LENNART AF PETERSENS, 1956, STOCKHOLMS­KÄLLAN ?? FLÄRD. Inredninge­n är påkostad med rikt skulpterad­e paneler med matchande väggfasta skåp. Bilderna är från 1956.
FOTO: LENNART AF PETERSENS, 1956, STOCKHOLMS­KÄLLAN FLÄRD. Inredninge­n är påkostad med rikt skulpterad­e paneler med matchande väggfasta skåp. Bilderna är från 1956.
 ??  ?? Dennis Wedin (M).
Dennis Wedin (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden