Mitt i Östermalm

Det har inte riktigt gått att träffa nya vänner

-

De gamla gymnasieko­mpisarna har glidit ifrån varandra och chanserna att träffa nya vänner har varit få.

Den sociala distansen har varit tuff under ett år då vuxenlivet skulle börja, tycker Cecilia

Palmqvist.

Cecilia Palmqvist var skoltrött och ville ta ett sabbatsår, tågluffa genom Europa, åka en sväng till USA, jobba och tjäna egna pengar. Men resorna ställdes in och trots ett intensivt jobbsökand­e fick Cecilia inga svar.

Hon är tacksam att hennes föräldrar har kunnat stötta henne ekonomiskt och att hon har fått bo kvar hemma medan hon läst ett par strökurser. Men att hon varken har arbetat eller börjat studera på riktigt har gjort att tillfällen­a att lära känna nya människor har varit få.

Samtidigt har vännerna från gymnasieti­den hörts allt mer sällan och även om hon har varit mycket tillsamman­s med sin pojkvän har den sociala distanseri­ngen varit svår, tycker Cecilia.

Glidit ifrån varandra

– Det sociala livet är det som förändrats allra mest det här året och det som påverkat mig mest under pandemin. Helt ärligt har jag inte så många vänner nu. Det är nog ganska naturligt att man gör olika saker och glider ifrån varandra efter gymnasiet men det har inte riktigt gått att träffa nya vänner på grund av coronan, säger hon.

Under våren har hon pluggat inför högskolepr­ovet. Målet är att komma in på en arkitektut­bildning i Malmö i höst. Just nu förbereder hon flytten.

– Stockholm känns för stort för mig och det känns svårt att komma in på utbildning­ar och att få jobb. Jag har alltid tänkt att det vore bra att flytta härifrån och så blev jag förälskad i Malmö.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LIVET PÅ PAUS. ”Det har känts som ett långt lov” tycker Cecilia Palmqvist som inte fått något jobb under sitt sabbatsår efter studenten.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LIVET PÅ PAUS. ”Det har känts som ett långt lov” tycker Cecilia Palmqvist som inte fått något jobb under sitt sabbatsår efter studenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden