Mitt i Östermalm

Jag ville verkligen jobba, skaffa lägenhet och bli vuxen

-

De blivande kockarna räknade med att jobberbjud­andena skulle hagla över dem. I stället väntade en bransch i kris och arbetslösh­et.

– Var ett helvete, säger Simon Bergstrand.

Restaurang­skolornas studenter brukar kunna välja och vraka mellan jobb på Stockholms krogar. Men inte det här året. När sommarjobb­et i köket på Ulla Winbladh tog slut klev Simon Bergstrand ut i en lång period av arbetslösh­et.

– Jag jobbade stenhårt i tre månader för att få in en fot där och det gick jättebra. Jag ville verkligen jobba, skaffa lägenhet och bli vuxen men i september var det slut, säger han.

Under hösten sökte han mängder av jobb, inte bara som kock.

– Jag tänkte att jag får sätta min dröm på paus och sökte jobb i butik, som brevbärare och lagerarbet­are. Det var ett helvete. Jag kan inte ens räkna hur många jobb jag har sökt, säger Simon.

Under tiden bodde han kvar hos sin mamma men i februari i år lossnade det när Simon både fick ett jobb på ett fik och chansen att hyra en lägenhet i andra hand i Farsta med sin bästa kompis.

Ser lite ljusare ut nu

Tyvärr blev kaféjobbet kortvarigt, redan i april meddelade arbetsgiva­ren att han inte hade råd att ha kvar Simon. Men han tycker ändå att det ser ljusare ut nu än i vintras. Han har hunnit ta körkort, träffat en flickvän och har inte gett upp hoppet om kockkarriä­ren.

– Det är det här jag vill göra, även om jag kanske får ta ett annat jobb emellanåt. Jag hoppas att vaccinerin­gen flyter på och att folk blir friska så att det verkligen kan bli bättre nästa år. Tyvärr känns det här året redan förlorat.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LITE MER HOPPFULLT. Just nu är kocken Simon Bergstrand arbetslös men han tycker trots allt att läget på arbetsmark­naden känns lite mer hoppfullt jämfört med i vintras då han också sökte jobb.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LITE MER HOPPFULLT. Just nu är kocken Simon Bergstrand arbetslös men han tycker trots allt att läget på arbetsmark­naden känns lite mer hoppfullt jämfört med i vintras då han också sökte jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden