Mitt i Östermalm

Emeli tar ställning på fredagar

- Josefine Avelind

Varje fredag strejkar kvinnor runt om i landet för att uppmärksam­ma mäns våld mot kvinnor i Sverige. Gärdetbon Emeli är en av dem.

Kvinnostre­jk är ett nytt digitalt upprop som går att utföra på valfri plats, fredagar klockan 15.

Gärdetbon Emeli har deltagit i tre strejker och planerar att fortsätta.

Innan första kvinnostre­jken gick av stapeln den 26 mars hade hon sökt på nätet efter olika demonstrat­ioner i Sverige som liknade de kvinnostre­jker utomlands som har uppmärksam­mats de senaste åren.

– Det fanns inget liknande i Sverige och jag ville starta något eget trots att det kändes läskigt. Kort efter såg jag på Instagram att det planerades en gemensam strejkstar­t i Sverige och då kände jag hopp och ville absolut vara delaktig.

Hennes första strejk gick av stapeln på Sergels torg, klockan tre anslöt sig flera kvinnor till platsen. I femton minuter stod de på avstånd till varandra, i tystnad, och höll i plakat med flera olika budskap, bland annat ”Inte en kvinna till - inför nolltolera­ns”.

Tumme upp

– Det var fint att se. Flera som gick förbi var intressera­de av det vi gjorde. Två kvinnor som kommunicer­ade via teckensprå­k läste våra plakat och gav sedan tummen upp. Hon berättar att hon själv aldrig har blivit utsatt för våld men att hon känner personer som hamnat i destruktiv­a relationer.

– Jag hoppas att den svenska kvinnostre­jken kommer att växa och att det här kan leda till förändring­ar, att politiker och experter kommer fram till nya lagar. Att inte lagarna stjälper offren utan hjälper.

Jag hoppas att det här kan leda till förändring­ar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STREJK. Det är valfri strejkplat­s, kan man inte stå ute kan man strejka hemifrån och digitalt.
FOTO: PRIVAT STREJK. Det är valfri strejkplat­s, kan man inte stå ute kan man strejka hemifrån och digitalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden