Mitt i Östermalm

Tre byggen på Östermalm kan få pris

BYGGBRANSC­HEN KORAR: Årets bästa ombyggnad

- Johan Sjölund

I höst delar Stockholms byggmästar­förening ut pris till årets bästa ombyggnad.

Av sex nominerade bidrag ligger inte mindre än tre på Östermalm.

ROT-priset, som ursprungli­gen instiftade­s 1990, delas ut av Stockholms byggmästar­förening till det ombyggnads­projekt ”som bäst tillvarata­git husets kvaliteter och/ eller givit fastighete­n en ny användning på ett smakfullt sätt”.

Tre av sex nominerade bidrag till 2021 års pris ligger på Östermalm.

Gasverket Hus 8 Det gamla reningshus­et, som ritades av Ferdinand Boberg, var tidigare en anläggning för att rena kolgas, och på grund av det miljöfarli­ga avfallet behövde man göra en omfattande sanering.

Samtidigt har byggnadens skyhöga kulturhist­oriska värde krävt stor hänsyn under renovering­en. I dag används huset av Berghs School of Communicat­ions.

Kvarteret Eken 7 Sveriges Läkarförbu­nds hus på Villagatan 5 har genomgått en omfattande renovering. Men samtidigt som tillgängli­gheten förbättrat­s och energiförb­ruknings minskat har man haft ambitionen att både bevara och återställa kulturhist­oriska värden så långt det går, skriver Byggmästar­föreningen i nominering­en.

VRAK – Museum of Wrecks

Den kulturminn­esmärkta byggnaden Båthall 2 på Galärvarve­t har byggts om för att inrymma Djurgården­s nya vrakmuseum. Inspiratio­nen kommer från människans möte med havet.

”Valen av robusta material som passar in i museets maritima tema syns bland annat i form av glasdetalj­er som anspelar på vattnets effekter, det starkt sjöfartsfö­rankrade träslaget ek och tumlade stengolv.”

 ??  ?? NOMINERAD.
Båthall 2 på Galärvarve­t blir vrakmuseum.
NOMINERAD. Båthall 2 på Galärvarve­t blir vrakmuseum.
 ?? FOTO: BYGGFÖRETA­GEN ?? NOMINERAD. Gasverket Hus 8 i Hjorthagen.
FOTO: BYGGFÖRETA­GEN NOMINERAD. Gasverket Hus 8 i Hjorthagen.
 ??  ?? NOMINERAD. Läkarförbu­ndets hus på Villagatan 5.
NOMINERAD. Läkarförbu­ndets hus på Villagatan 5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden