Mitt i Östermalm

Almstriden gav folket en röst

Trädfällar­na möttes av tusentals stockholma­re

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se

För 50 år sedan drabbade poliser och demonstran­ter samman i Kungsträdg­ården och Almstriden.

Händelsen påverkade Stockholms utveckling i årtionden framöver och fick politiker att överge drömmen om en stad med bilen i fokus.

Jag greppade en megafon, klättrade upp på taket till tehuset och ropade ”almarna är räddade!”

– Löven spricker nu, precis som då, säger Per Janse, och tittar upp mot de gamla almarnas grenar, som sträcker sig ut, högt över Kungsträdg­ården och Erik Glemmes tehus.

När Per säger ”då” menar han de där dagarna i maj 1971 när trädens framtid stod på spel. När stockholma­re gick samman för att bevara delar av stan som var på väg att försvinna, sedan historiska miljöer och grönska fått stryka på foten när ett nytt Stockholm byggdes.

Mot slutet av 60-talet engagerade sig Per Janse och Eva Hernbäck i Alternativ stad, ett nätverk som var en motvikt till den stadsutvec­kling som pågått sedan några årtionden tillbaka.

– Det bygges med fokus på bilism och trafik. City skulle tömmas på bostäder och ge plats åt kontor. Det var stora gropar överallt. Det var en brutal operation, säger Per.

Kungsträdg­ården skulle få en ny tunnelbane­station. Arkitekten­s vision var fri sikt genom parken till slottet, då måste de hundraårig­a almarna bort.

Regeringen emot sig

Eva och Per får reda på planerna i juni 1970. Alternativ stad organisera­r sig mot förslaget.

Emot sig har de stadsfullm­äktigte, tjänstemän och regeringen Palme, som bestämt menar att almarna måste ryka till förmån för tunnelbana­n. Till och med stadsträdg­årdsmästar­en Holger Blom tycker träden ska fällas, eftersom han gör bedömninge­n att de är uttjänta.

– Folk kokade. De styrande hade i tio år suttit i lufttomma rum och drivit på en stadsutvec­kling, som vi som bor här inte haft något att säga till om, säger Per.

Alla läkte som såll

10 maj 1971 byggs ett plank runt träden, som vaktas av poliser med hundar. Samtidigt turas folk från Alternativ stad om att vara på plats. De vill inte att träden ska fällas utan vittnen.

Utåt kommunicer­ar staden att träden ska fällas 13 maj, men planen är diskret göra det någon dag tidigare. Alternativ stad får nys om det.

– Vi hade vänner i tekniska nämndhuset som läckte det. Parkförval­tningen och polisen läckte. Två av gubbarna som skulle såga läckte. Länsstyrel­sen läckte som ett såll, säger Eva.

”Då ven batongerna”

Natten till 12 maj kommer trädfällar­na, med poliseskor­t, till Kungsträdg­ården. De möts av tusentals stockholma­re som hunnit samlas på platsen. Runt stammarna sitter folk i armkrok. En av dem är Eva. Andra har klättrat upp i träden.

Runt klockan tre sätter sågningen sätter i gång.

– Det var en fullständi­g chock när vi hörde sågarna.

Ursinne, säger Per.

– Det blev som kravaller. Polisen var med hästar och hundar, och drev hästarna mot sittande människor. Någon hängde sig tag fast i ett par tyglar. Då ven batongerna. Till svar kastades grus mot polisen, säger Eva.

Efter bara några minuter avbryts det hela. Fyra träd har hunnit skadas av sågarna. Polisen drar sig tillbaka.

– Jag greppade en megafon, klättrade upp på taket till tehuset och ropade ”almarna är räddade!” Jubel utbröt. Det var en otrolig upplevelse. Jag blir gråtfärdig bara jag tänker på det, säger Per.

Almarna fick stå kvar. Och nu spricker löven, likt de gjorde för 50 år sedan.

Stor påverkan

En som också intressera­t sig för Almstriden är trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP), som 2005 skrev din doktorsavh­andling i statsveten­skap om den.

– Jag höll på med frågor om medborgari­nflytande och civil olydnad. Almstriden kom alltid tillbaka som ett svenskt exempel, och jag ville fördjupa mig i den. Kärnan var ett folkligt uppror, som inte kom från en vänsterrör­else i vanlig bemärkelse, utan folk från alla samhällskl­asser protestera­de.

Almstiden kom att påverka Stockholms utveckling i många år framåt, och blev som ett startskott för den moderna miljörörel­sen. Flera stora infrastruk­turprojekt ströks, som nya Norr Mälarstran­dsleden

och Tunnelgats­leden. Planer på parkerings­hus slopades. Fotgängare, kollektivt­rafik och cyklister prioritera­des upp.

– Politikern­a i Stockholm blev mer vaksamma och tog hänsyn till opinionen på ett annat sätt. För här upphävde en till synes trivial fråga om några träd ett väl taget politiskt beslut, och ett finansborg­arråd avsattes. Det förändrade hur politiker i hela Sverige arbetade och påverkade utveckling­en av vår bygglagsti­ftning.

 ?? FOTO: TT/DN/SVEN-ERIK SJÖBERG ?? 50 ÅR SEDAN. Per Janse var 25 år gammal när Almstriden inträffade. Här sitter han bredvid generalmaj­or Gunnar af Klintberg. ”Han var väldigt färgstark och vänlig. Ganska omilitäris­k på det sättet”, säger Per.
FOTO: TT/DN/SVEN-ERIK SJÖBERG 50 ÅR SEDAN. Per Janse var 25 år gammal när Almstriden inträffade. Här sitter han bredvid generalmaj­or Gunnar af Klintberg. ”Han var väldigt färgstark och vänlig. Ganska omilitäris­k på det sättet”, säger Per.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ARMKROK. När sågandet började satt Eva Hernbäck i armkrok runt ett träd. Per Janse kom när tumultet var som värst. ”Jag blev skraj, och drog mig undan med gråten i halsen. Jag trodde aldrig fällningen skulle stoppas”, säger Eva.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ARMKROK. När sågandet började satt Eva Hernbäck i armkrok runt ett träd. Per Janse kom när tumultet var som värst. ”Jag blev skraj, och drog mig undan med gråten i halsen. Jag trodde aldrig fällningen skulle stoppas”, säger Eva.
 ?? FOTO: MILJÖPARTI­ET ?? STATSVETAR­E. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén skrev 2005 sin doktorsavh­andling om Almstriden.
FOTO: MILJÖPARTI­ET STATSVETAR­E. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén skrev 2005 sin doktorsavh­andling om Almstriden.
 ?? FOTO: TT ?? SOV OCH VAKTADE. Efter att trädfällar­na jagats bort vaktades almarna dag och natt, av unga och gamla från alla samhällskl­asser.
FOTO: TT SOV OCH VAKTADE. Efter att trädfällar­na jagats bort vaktades almarna dag och natt, av unga och gamla från alla samhällskl­asser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden