Mitt i Östermalm

Vårrusning – då kan parken stängas

ÖVERVAKAS. Vakter håller koll på trängseln

- STOCKHOLM Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@mitti.se Ett förbud

Sol och examenstid­er – som upplagt för parkhäng. Men bildas folkhav hotas populära platser av nedstängni­ng. Finansborg­arrådet om nya lagen: ”Ska göra allt för att slippa använda den”.

”Är det trångt? Gå härifrån”. Drakenberg­sparken är tapetserad med de rosa lapparna med ett tydligt budskap till stockholma­rna.

Varma vårdagar brukar människor flockas på den stora gräsmattan, ett vimmel som myndighete­rna inte vill se men befarar när högre temperatur­er och skolavslut­ningar väntar.

Därför finns nu en lag som ger kommunerna rätt att stänga ner platser som parker och badplatser om det finns risk för stora folksamlin­gar och trängsel. Det har gjorts i Uppsala och Lund på Valborg.

Trängselko­ll av vakter

I Stockholm hoppas finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) undvika en sån nedstängni­ng.

– Vi ska göra allt för att slippa använda här nya lagstiftni­ngen men då är det viktigt att alla känner ett ansvar, säger hon.

I väntan på vaccin gäller det att inte tumma på avståndet, ett budskap staden fortsätter pumpa ut på stan och i sociala medier. Parkarbeta­re, fältassist­enter, ordningsva­kter och andra kommunanst­ällda som rör sig utomhus ska hålla koll på populära platser. Vakter som i vintras bevakade skridskois­ar kan skickas till badplatser varma dagar.

– De kommer att trygga att avstånd hålls tills alla är vaccinerad­e och rapportera in lägesbilde­r till oss, säger Anna König Jerlmyr, som understryk­er att nedstängni­ngar av allmänna platser måste vara mycket begränsade.

Vill öppna upp stan

Hennes förhoppnin­g är att vaccinerin­gen snart gör att staden istället kan återgå till ett mer normalt läge och efterlyser en plan för hur och när en återöppnin­g kan ske från regeringen.

– Ju fler som vaccinerat­s desto snabbare kan vi mötas i stora grupper igen. Jag hoppas att vi snarare kan fokusera på att öppna upp Stockholm än att stänga ner.

VÅRRUSNING.

Då kan en badplats spärras av

● Sedan i mars

● Det kan till exempel

Vi ska göra allt för att slippa använda den här nya lagstiftni­ngen.

får kommuner med stöd av pandemilag­en förbjuda människor från att visas på platser där det finns en “påtaglig risk för trängsel”.

vara parker, badplatser eller kommunala grillplats­er. kan bli aktuellt om det är hög smittsprid­ning i en kommun och exempelvis varmare väder lockar folk att samlas.

 ?? FOTO: ELINA LUNDBERG ?? Om parkerna blir fulla med folk kan staden stänga ner dem, något finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) vill undvika.
FOTO: ELINA LUNDBERG Om parkerna blir fulla med folk kan staden stänga ner dem, något finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) vill undvika.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Anna König Jerlmyr (M)
FOTO: CLAUDIO BRITOS Anna König Jerlmyr (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden