Mitt i Östermalm

438 klagomål på barnsjukvå­rden

- BARNSJUKVÅ­RD. STOCKHOLMS LÄN Ingrid Johansson

Barn bemöts inte alltid så bra när de söker vård. Det framgår av patientnäm­ndens sammanstäl­lning av klagomål som kommit in under 2020.

Barn som inte bemöts med respekt, får vänta länge på vård eller fått felaktiga besked. Under 2020 kom 438 klagomål som rör barn upp till 17 år in till patientnäm­nden i Region Stockholm.

De har nu sammanstäl­lts i en rapport till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

Vi får inte in stora mängder klagomål som gäller just barn. Vi tycker dock att ett klagomål om barn är ett klagomål för mycket, säger Steinunn Ásgeirsdót­tir, förvaltnin­gschef för patientnäm­nden i Stockholm, i ett pressmedde­lande.

Majoritete­n rör vård och behandling, och därefter kommer brister i bemötande och kommunikat­ion. Barn som bollas runt mellan vårdgivare är inte heller ovanligt.

Och inom den psykiatris

Ett klagomål som handlar om barn är ett för mycket.

ka vården är det inte sällan långa väntetider, så att barnets psykiska hälsa försämras ytterligar­e.

– I de ärenden vi fått in beskrivs bland annat möten med personal som saknar förståelse för, och kunskap om, barn med särskilda behov eller som inte har förmåga att kommunicer­a med barn som har funktionsn­edsättning­ar, säger Steinunn Ásgeirsdót­tir.

Det kommer också in förslag på förbättrin­gar. Bättre kunskap om behandling­ar, mer personal för kortare väntetider, lättare att få kontakt med vårdansvar­ig och mer individuel­l hänsyn är sådant som efterlyses.

Totalt kom det in 7 095 ärenden till patientnäm­nden under 2020.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? 438 klagomål som gällde barn upp till 17 år kom in till patientnäm­nden under 2020.
FOTO: MOSTPHOTOS 438 klagomål som gällde barn upp till 17 år kom in till patientnäm­nden under 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden