Mitt i Östermalm

Ny podd tar lyssnaren bakom kulisserna på Dramaten

Logesnack blir underhålln­ing i podden Kuddrummet

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se

För ett år sedan stängde teaterscen­er över hela landet. Kan publiken inte komma till teatern, får teatern komma till dem, tänkte Dramatensk­ådisarna Ellen Jelinek och Tanja Lorentzon – och startade en podd.

Dramatensk­ådisarna Ellen Jelinek och Tanja Loretzon hade länge pratat om att starta en egen podd.

– Vi delade loge, och hade alltid intressant­a samtal. Om livet, teater, kultur. I logen var vi fria att prata om vad som helst, utan att det var skammigt, säger Tanja.

– Vi ville ta med lyssnarna in bakom kulisserna, göra Dramaten mer lättillgän­glig och folklig. Och kombinera det med våra egna tankar, svårighete­r och funderinga­r, säger Ellen.

Det kom aldrig riktigt till skott, men så kom pandemin. Dramatens uppsättnin­g Maj ställdes in i oktober, bara två veckor efter premiären. Ellen beskriver hur det började klia i kroppen för att hitta utlopp för kreativite­ten. Utloppet blev den egna podden Kuddrummet.

Från första planerings­mötet gick inte mer än tre veckor innan första avsnittet släpptes.

– Det var pirrigt. Och kul. Vi är inte vana att sticka ut hakan på det här sättet. Det finns ingen manusförfa­ttare vi kan gömma oss bakom, säger Ellen.

Kändes som premiär

– Första avsnittet kändes som en premiär. Jag har lyssnat på avsnittet nu senare, och är förvånad över att det var så bra. Bättre än jag mindes det, säger Tanja.

När Mitt i träffar Tanja och Ellen, i studion på Södermälar­strand, har de några avsnitt i bagaget och de har hunnit bli varma i poddkläder­na.

I Kuddrummet blandas deras spaningar om livet, scenkonst, skådespele­ri och kultur blandas med gästspel och anekdoter från teaterlive­t, utifrån deras decennier långa erfarenhet som Dramatensk­ådisar.

Till exempel minns Tanja en norsk regissör, som blev så stressad när Tanja krävde att han skulle våga stå upp mot hennes manliga motspelare, att han började blöda näsblod.

Eller när Ellen fick göra debut på stora scen, i rollen som Indras dotter i Ett drömspel, med bara några timmars förvarning.

– Jag satte hela pjäsen och var fruktansvä­rt nöjd. Efteråt kallade regissören mig till möte. Jag trodde jag skulle få medalj, eller något. Men han ville bara gå igenom allt jag kunde göra bättre.

Slå hål på myter

Ellen och Tanja vill också göra upp med några av myterna kring Dramaten.

– Jag tror den största fördomen är att Dramaten är full av massa besvärliga människor, men majoritete­n är snälla, vänliga och generösa, säger Tanja.

– Många tänker nog att det är en snobbig och humorlös plats, men humor finns i hela huset, säger Ellen.

Hur har det varit att vara skådis under pandemin?

– Fruktansvä­rt. Samtidigt har vi kunnat må bra, eftersom vi har fast anställnin­g. Men alla har inte det privilegie­t, så vi känner stor sympati för andra i branschen, säger Ellen.

Tror ni att branschen kommer se annorlunda ut, efter corona?

– Innan pandemin stod du på scen oavsett, det spelade ingen roll hur sjuk du var. Det känns avlägset nu. Jag kan inte tänka mig att det kommer fungera så i framtiden. Inget kommer vara sig likt.

Vi är inte vana att sticka ut hakan.

 ?? FOTO: VICTOR MALMCRONA ?? PODDARE. När scenerna stängde startade Dramatensk­ådisarna Ellen Jelinek och Tanja Lorentzon podden Kuddrummet. ”Vi ville göra Dramaten mer lättillgän­glig och folklig”.
FOTO: VICTOR MALMCRONA PODDARE. När scenerna stängde startade Dramatensk­ådisarna Ellen Jelinek och Tanja Lorentzon podden Kuddrummet. ”Vi ville göra Dramaten mer lättillgän­glig och folklig”.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? TOMT. Dramaten har fått ställa in alla föreställn­ingar under pandemin. Men verksamhet­en har fortsatt bakom kulisserna.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ TOMT. Dramaten har fått ställa in alla föreställn­ingar under pandemin. Men verksamhet­en har fortsatt bakom kulisserna.
 ?? FOTO: VICTOR MALMCRONA ?? KUL. ”Det är så kul att göra podd. Vi är jävligt erfarna, har saker att säga, är nyfikna och inte rädda för att ha åsikter”, säger Ellen.
FOTO: VICTOR MALMCRONA KUL. ”Det är så kul att göra podd. Vi är jävligt erfarna, har saker att säga, är nyfikna och inte rädda för att ha åsikter”, säger Ellen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden