Mitt i Östermalm

Lånecyklar kan vara tillbaka nästa vår

- Elina Lundberg

Även om jag är luttrad så hoppas jag att det här håller.

Efter en utdragen överklagan­dekarusell hoppas trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) att Stockholm på nytt kan få lånecyklar – men först nästa vår.

En ny dom ger grönt ljust för stadens upphandlin­g.

Det är två domslut som kommit under våren som gör att trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) anar slutet på den utdragna striden om stadens upphandlin­g av kommunala hyrcyklar.

Det är företaget Voi som i flera instanser har överklagat upphandlin­gen i hopp om att stadens kontrakt med konkurrent­en Marfina ska rivas upp. I potten ligger ett sjuårigt avtal som beräknas vara värt 400 miljoner kronor.

Dubbla bakslag för Voi

Nu har Voi lidit bakslag både i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n och i förvaltnin­gsrätten, Bolaget kan visserlige­n överklaga den senaste domen, men då krävs ett prövningst­illstånd hos kammarrätt­en.

Och Daniel Helldén anser att domen är tydlig.

– Det känns tydligt och klart att Voi inte har rätt i de här punkterna. Även om jag är luttrad så hoppas jag att det här håller och att de inte överklagar igen, säger han.

Mitt i har sökt Voi som skriftlige­n svarar att man ska gå igenom domen och att man därefter ska ta ställning i frågan.

Om domen vinner laga kraft senare i maj ska hyrcyklarn­a placeras ut i Stockholm nästa vår enligt avtalet med Marfina. Företaget får rulla ut cyklarna tidigare än så, men staden kan inte ställa några sådana krav, uppger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: KATJA ANNOLA ?? TILLBAKA. Stockholm har inte haft kommunala lånecyklar sen City bikes plockades bort 2018.
FOTO: KATJA ANNOLA TILLBAKA. Stockholm har inte haft kommunala lånecyklar sen City bikes plockades bort 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden