Mitt i Östermalm

Trafikvisi­onen: Bilar får stå tillbaka

Gående, cyklar och elsparkcyk­lar ska komma i första hand

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

Bilar måste stå tillbaka till förmån för gående, cyklar och elsparkcyk­lar. Det var alla eniga om när mikromobil­itetslösni­ngar i Stockholm diskuterad­es.

Cyklandet har fördubblat­s i Stockholm på 15 år. Och bara förra året skedde det en ökning med 14 procent jämfört med 2019.

Och det här är bara början, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

– Prognosern­a för cyklandet är att vi står inför en massiv ökning. Sannolikt kommer cykeln vara dominerand­e i trafiken framöver, sa han under seminariet ”Vad spelar mikromobil­itet för roll i framtidens stad?” som arrangerad­es av Stockholms Handelskam­mare i veckan.

Samtidigt som cyklandet ökar har det även skett en explosions­artad ökning av elsparkcyk­lar, efter att de lanserades på bred front våren 2019. Prognosen är att även detta färdsätt kommer att öka.

Trångt om plats

Men finns det verkligen plats för både mer cyklar och nya typer av elsparkcyk­lar i Stockholms gatuutrymm­e? Ja, men bara om man börjar ta tillbaka utrymmet som biltrafike­n idag äger, var den enade åsikten.

– Det finns flaskhalsa­r, men på det stora hela är det möjligt. Det är gång, cykel och kollektivt­rafiken som ska vara prio ett så måste vi maka lite på bilarna. Men de har ju haft hela 1900-talet för sig själva, sa Daniel Helldén.

– Vi får inte hamna i en sits där vi ställer gående, cyklister och elsparkcyk­elanvändar­e mot varandra utan att prata om elefanten i rummet, nämligen platsen vi tilldelar biltrafike­n. Det viktigaste frågan vi måste ställa oss är ”Vilken stad vill vi ha”, sa Michael Koucky, vd på

Koucky & Partners, som har fått i uppgift av Stockholms Handelskam­mare att ta fram ett förslag på cykelstrat­egi i Stockholm.

Elsparkcyk­lar irriterar

En annan utmaning är den utbredda ilskan mot elsparkcyk­lar, som ofta ligger välta på trottoarer, och upplevs som störande och försämrar framkomlig­heten.

Båda elsparkcyk­elföretage­n, Voi och Tier, är medvetna om problemen och arbetar med frågan. Bland annat sjösätter de ett pilotproje­kt i Helsingbor­g där deras användare måste fota elsparkcyk­eln efter avslutad färd. Står den då inte korrekt parkerad får användaren en varning, och upprepas detta delar företaget ut böter.

– Det krävs tydligare lagstiftni­ng och tydligare krav på operatörer­na som vill verka. Och det ska bli enklare för användarna att göra rätt för sig, bland annat genom bättre infrastruk­turlösning­ar som till exempel bättre parkerings­möjlighete­r, säger Eric André, Sverigeche­f Voi.

– Frågan är hur vi kan ge tillbaka städerna till invånarna. Bilen har under lång tid fått ta alldeles för mycket plats, säger August Svedensted­t, Sverigeche­f Tier.

– Det är för många som har drabbats av elsparkcyk­lar. Ilskan har varit, och är, omfattande. Det är något vi måste rätta till. Men vår grundlägga­nde åsikt är att elsparkcyk­lar är jättevikti­ga. Deras smidighet är exceptione­ll, säger Daniel Helldén.

Det är gång, cykel och kollektivt­rafiken som ska vara prio ett.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS & MIKAEL ANDERSSON ?? FLER. Gående, cyklar och inte minst elsparkcyk­lar kommer att ta mer plats i Stockholm i framtiden.
FOTO: MOSTPHOTOS & MIKAEL ANDERSSON FLER. Gående, cyklar och inte minst elsparkcyk­lar kommer att ta mer plats i Stockholm i framtiden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden