Mitt i Östermalm

Deckardebu­t med åklagare i fokus

Leif Appelgren skildrar sitt yrke

- Jonas Berge

Huvudperso­nen i Leif Appelgrens debutdecka­re Ingen ond man är åklagare. Precis som han. Om de är lika?

– Mats är både begåvad och stilig, så redan där spricker det, säger han.

Suget efter att skriva hade funnits där ett tag, men medan han jobbade hade han inte tid.

– Som jurist skriver man mycket, men kanske inte världens roligaste texter. Men gillar man att skriva och har något att berätta så finns det en lockelse i att kunna lägga ut texten i romanforma­t, säger Leif Appelgren, som numera har slutat som åklagare.

– Vid många rättegånga­r får man inblick i folks vardag och vad de har varit med om. Över tid blir det en smältdegel som man kan stöpa berättelse­r ur. Hur uppför sig folk? Hur är det för de anhöriga, hur reagerar och tänker de?

Gängmord?

Boken inleds med att en grovt kriminell ung man hittas brutalt mördad vid Mälaren. Men något skaver. Är det verkligen ett gängmord? Kanske finns det kopplingar till en gängvåldtä­kt i ett garage i Tensta.

Snart kopplas kammaråkla­gare Mats Ljunggren in. Att huvudperso­nen blev just åklagare var givet.

– Det vore konstigt att inte berätta ur en åklagares synvinkel. Det är ju det enda jag kan, säger Leif Appelgren, som själv har över 30 års erfarenhet från juristyrke­t.

Han påpekar att han ville skriva en story, inte berätta ”hur det verkligen är”. Däremot tycker han att deckare ”så jäkla sällan” är verklighet­strogna just när det gäller juridiken.

– Jag kan leva med att allt inte stämmer rent tekniskt, det är ju inte för oss jurister man skriver. Men de flesta har ganska dålig uppfattnin­g om hur det går till i svensk rätt. Man har sin bild från anglosaxis­k rätt från tv. Målsättnin­gen har varit att ligga så nära verklighet­en så möjligt utan bli för tråkig.

Trenden med ”extremt överdrivet våld” i deckare var han inte heller sugen att hänga på, även om boken innehåller en hel del våld. Verklighet­en är brutal nog, menar han.

Olika miljöer

Kriminella gäng och Järvaområd­et med omnejd är en av miljöerna. Eller ”råkar vara en bakgrund”, som Leif själv uttrycker det. Handlingen utspelar sig bland annat även på Kungsholme­n, där Leif bor och kring Bromma kyrka, där han växte upp. Och Gröndal där polisens utredare Irina Kovic bor.

– Jag skriver om det jag känner igen. Men i det fallet tänkte jag: Var bor en familj som hennes, en barnfamilj med goda inkomster? Jag tog en dag och strövade runt i Gröndal för att känna mig hemma. Det var den enda miljön jag inte kunde själv.

Hur mycket av dig finns det i huvudperso­nen?

– Mats är både begåvad och stilig, så redan där spricker det, säger han och skrattar. Men en och annan tanke delar vi.

Målsättnin­gen har varit att ligga så nära verklighet­en som möjligt utan att bli tråkig.

 ?? FOTO: EVA LINDBLAD/1001BILD.SE ?? Leif Appelgren har skrivit deckaren Ingen ond man.
FOTO: EVA LINDBLAD/1001BILD.SE Leif Appelgren har skrivit deckaren Ingen ond man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden