Mitt i Östermalm

Häståkerie­t på Gärdet kan läggas ner – hovstallet tar över

MÅNGA KRITISKA. Tvåtusen personer har skrivit på protestlis­ta

- Josefine Avelind

 Häståkerie­t på Gärdet är nedläggnin­gshotat när hovstallet behöver nytt utrymme.

– Tar hovstallet över stängs åkeriet för allmänhete­n, säger Carina Westman som har drivit åkeriet i 23 år.

I närheten av Kungliga borgen på Gärdet ligger det rödmålade stallet i en dold glänta. När Mitt i är på plats skiner solen över häståkerie­t och det är full aktivitet på gården. Inne i stallet ryktas några hästar, utomhus pågår ridning och en skolklass anländer på gårdsbesök.

I fjol bestämde sig Carina Westman för att hon ville gå i pension och sälja åkeriet på marken hon arrenderar av Djurgårdsf­örvaltning­en. Hon tog kontakt med en mäklare och många spekulante­r hörde av sig. Men nyligen beslutade Djurgårdsf­örvaltning­en att området skulle ges till hovstallet i stället. Häståkerie­t blev uppsagda till 2023.

– En nedläggnin­g berövar så många personer stallet som är deras trygga plats. Häståkerie­t

är en plats där människor får möjlighet till rekreation och personlig utveckling, säger Carina Westman.

Häståkerie­t grundades för 23 år sedan då Carina sökte bygglov. Hon berättar att verksamhet­en redan innan den var färdigbygg­d riskerade att läggas ner.

Stängas för allmänhete­n

– Namnlistor samlades in, media blev inblandad och det blev många politikerm­öten. Djurgårdsf­örvaltning­en gav mig till slut en gammal lada som byggdes om till dagens stall.

Även den här gången har namnlistor samlats in. I dag finns det tvåtusen underskrif­ter.

– Tar hovstallet över området kommer häståkerie­ts tillgång att stängas för allmänhete­n.

Carina Westman berättar att det varje månad kommer upp till 500 personer till häståkerie­t för att rida, varje vecka tar verksamhet­en emot 92 ridskoleel­ever. De tar emot särskolekl­asser fem dagar i vecka, förutom ridturer erbjuder verksamhet­en undervisni­ng för barn och unga med funktionsv­ariationer och vuxna kan få arbetsträn­a.

– Tanken är att vem som helst ska få komma hit och må bra.

Carina har även skrivit brev till drottning Silvia och prinsessan Victoria där hon vädjar om att nedläggnin­gen ska stoppas.

– Jag har föreslagit att hovstallet istället kan använda Rosendals stall.

Erbjudit uppskov

Magnus Andersson, slottsfogd­e på Kungliga Djurgårdsf­örvaltning­en svarar i ett mejl till Mitt i att de tittar på flera olika alternativ men att Rosendals stall inte är ett av dem. – Det är byggt runt 1830 och i dag helt ombyggt till driftdepå. Att göra det till ett modernt stall skulle bli mycket dyrt.

Han skriver även att hovstallet bakom Dramaten var idealiskt när det byggdes men att det i dag är en utmaning att ge hästarna tillräckli­ga friytor mitt i city.

– Tyvärr kan avtal bara sägas upp vid vissa tidpunkter, som nu i vår. Vi har erbjudit uppskov med avflytt och ändrad avtalstid, så att vi under tiden kan precisera våra planer. Då ges också tid att diskutera till exempel särskolan.

– Vi förstår stödet för Häståkerie­t, som även i våra ögon är en fin verksamhet, men vi hoppas samtidigt på förståelse för att det är hästarnas väl som styr även vår och Hovstallet­s agenda.

Det är hästarnas väl som styr även vår och Hovstallet agenda.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Annie Klingsdal och Carina Westman, häståkerie­ts ägare.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Annie Klingsdal och Carina Westman, häståkerie­ts ägare.
 ??  ?? HÄSTVAGNAR. Häståkerie­t anordnar även turridning­ar med häst och vagn.
HÄSTVAGNAR. Häståkerie­t anordnar även turridning­ar med häst och vagn.
 ??  ?? ORO.Carina Westman är rädd för att det som åkeriet erbjuder ska försvinna.
ORO.Carina Westman är rädd för att det som åkeriet erbjuder ska försvinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden