Mitt i Östermalm

Fortsatt skärgårdst­rafik från city

- STOCKHOLMS LÄN Ingrid Johansson

Turismen tar för mycket stryk om det inte går att ta båt från stan direkt ut i skärgården. Det konstatera­r trafikförv­altningen och planerar nu för fortsatt trafik från Strömkajen.

Region Stockholms första sjötrafiku­tredning lade fram två scenarier: Ett där trafiken går ungefär som idag, med flera direktlinj­er ut i skärgården sommartid. I det andra utgick bara några få Waxholmsbå­tar från Strömkajen, men desto fler mellan öarna och kollektivt­rafikpunkt­er på fastlandet.

Det senare hade fördelen att öborna får fler turer och en snabbare färd in till stan. Men för turister och de med fritidshus blir det bökigare att ta sig ut i skärgården, och näringsidk­are befarade ett stort tapp. Så nu har ett kompromiss­förslag gått ut på remiss.

Fartyg som framför allt trafikerar mellanskär­gården och i viss mån norra- och södra skärgården ska fortfarand­e utgå från Strömkajen. Trafiken ska finnas när behoven är som störst, alltså under högtrafikp­erioder.

Övriga delar av året anpassas trafiken till de behov fastboende och deltidsboe­nde skärgårdsb­or har.

Så det blir halvbra för alla parter?

– Nej, det tycker jag inte, det handlar om att utnyttja trafikresu­rserna till största möjliga nytta totalt sett. Om somrarna blir det ungefär som idag, och resten av året mer som i scenario två, säger regionråde­t Gustav Hemming (C).

Sjötrafiku­tredningen ska mynna ut i ett förslag som läggs fram i slutet av året. Sedan ska man utreda införskaff­andet av nya fartyg, eftersom fartygsflo­ttan börjar bli ålderstige­n.

Tanken är att ha fler, mindre, och snabbgåend­e båtar. Snabblinje­r, som inte stannar överallt och anropsstyr­d trafik finns också med i planerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden