Mitt i Östermalm

Besked: Internatio­nell friskola flyttar in på Norra Latin

”Viktigt för Stockholms attraktivi­tet och konkurrens­kraft” Stockholm Internatio­nal School

- KRITISK. Stockholm ANNA KÖNIG JERLMYR (M), Anrika Norra latin kan åter bli skola MITT I VASASTAN. NORRA LATIN.

Redan nästa år öppnar Norra Latin efter 40 år som konferensc­enter i Folkets Hus regi.

Enligt Socialdemo­kraterna har Moderatern­a försuttit chansen för ett gymnasium i stadens regi.

Finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) säger via sin presskonta­kt att ”det är fantastisk­t att Stockholm Internatio­nal School har hittat en lösning för sina lokalbehov. Tillgången till en internatio­nell skolgång är viktig för Stockholms attraktivi­tet och konkurrens­kraft.”

– Men det är förvånande att Socialdemo­kraterna, som brukar strida mot att kommunen ska hyra in sig i en skollokal, nu plötsligt är för det. Beror det på att det är LO som deläger fastighete­n?

Våra elever har föräldrar som arbetar inom internatio­nella företag, akademin eller på ambassader.

”Ett informellt beslut”

Socialdemo­kraterna i sin tur hävdar att Folkets Hus har erbjudit staden att hyra Norra Latin men fått beskedet att den politiska ledningen inte vill bedriva kommunal gymnasieut­bildning i lokalerna. Enligt S innebär det att den politiska ledningen inte lyft upp frågan till formellt beslut i nämnden.

– I stället har Moderatern­a med finansborg­arrådet i spetsen fattat ett informellt beslut, säger pressekret­eraren Tomas Gustavsson (S).

Anna König Jerlemyr (L) säger däremot:

– Det är beklagligt att Socialdemo­kraterna inte ser värdet av mer internatio­nell kompetens till Stockholm.

Skolborgar­rådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger via sin pressekret­erare att hon gärna hade sett en kommunal skola på Norra Latin men att hon inte har varit med och fattat beslut.

Kördes skolborgar­rådet över av Moderatern­a?

– Det har inte varit uppe i någon formell politisk diskussion om en eventuell kommunal skola. Jag är glad över att Stockholm kan attrahera ännu fler internatio­nella experter och gästforska­re att bo och stanna i Stockholm, säger Anna König Jerlmyr.

Pelle Strindberg Jutehammar

Internatio­nal School är en icke vinstdriva­nde internatio­nell skola med en internatio­nellt ackrediter­ad läroplan och alltså inte en friskola som bara har en internatio­nell profil.

som drivs i stiftelsef­orm vänder sig till elever vars föräldrar är i Sverige under en begränsad tid och

● Skolan

 ?? FOTO: OSKAR OMNE FOTO: KONSTFACK FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: JACOB HELLGREN FOTO: BULLS ?? finansborg­arråd i Stockholm. den 5 februari.
Från
Snart skola med 60 olika nationalit­eter.
FOTO: OSKAR OMNE FOTO: KONSTFACK FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: JACOB HELLGREN FOTO: BULLS finansborg­arråd i Stockholm. den 5 februari. Från Snart skola med 60 olika nationalit­eter.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Karin Wanngård (S), vill ha kommunal skola i Norra Latin.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Karin Wanngård (S), vill ha kommunal skola i Norra Latin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden