Mitt i Östermalm

Amerikansk satsning på bibblan består

- STOCKHOLM Klara B Orreteg

Hur året med socionom på bibblan varit går inte att mäta riktigt.

Men staden har bestämt sig för att fortsätta med projektet.

Hit till det stora biblioteke­t på Odenplan kommer alla typer av människor. Ett perfekt utsnitt av en stad.

Det innebär också människor i utsatthet. Hemlöshet, missbruk och psykisk sjukdom.

Personalen har under lång tid fått reda ut när någon låst in sig på toaletten och såväl tvättat sig själv som kläder i flera timmar. Eller när någon somnat bakom en bokhylla och behövt väckas, eller när kroppslig hygien blir till en sanitär olägenhet som påverkar andra besökare.

Svåra samtal att föra

Under 2021 pågick därför ett pilotproje­ktet: Jenny Hector anställdes som Sveriges första biblioteks­socionom, ett projekt som hämtat inspiratio­n

från

San Fransisco i USA, för att möta personer i utsatthet och lotsa dem rätt. Men också som ett stöd för personalen.

– Det har varit den största behållning­en hittills, att personalen säger att det har varit givande att jag funnits här att fråga om råd, säger hon.

Projektet pågick mitt under brinnande pandemi och stor renovering. Det är därför svårt att säga vad som är effekter av vad. Men på ledningsni­vå är man nöjd.

– Erfarenhet­en av socialt arbete har fungerat kompetensu­tvecklande för personalen och relationss­kapande för såväl personer i utsatthet som med andra förvaltnin­gar, myndighete­r och civilsamhä­lle, säger stadsbibli­otikarie Daniel Forsman.

Men, fördelarna med att ha en biblioteks­socionom har visat sig många, och blir därför permanent. Det gör staden till en bättre partner för myndighete­r och förvaltnin­gar, menar Daniel Forsman.

– Men det ger oss också fler verktyg att hjälpa människor att använda biblioteke­ts resurser för läsning, bildning, kunskapsfö­rmedling och fri åsiktsbild­ning.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? Jenny Hector.
FOTO: EIRA DESAX Jenny Hector.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden