Mitt i Östermalm

Om panelen fick bestämma...

Vad skulle du göra som bostadsmin­ister för en dag?

- ANDRÉ NILSSON. Sammanstäl­lning: Love Lind CLAUDIA WÖRMANN. EBBA ROSENCRANT­Z.

– Det skulle bli en lång arbetsdag, för det finns mycket som kan förbättras inom bostadspol­itiken. Det första jag skulle ta tag i är att sänka trösklarna in på bostadsmar­knaden genom att slopa det skärpta amortering­skravet och införa skattefrit­t bosparande.

– Sedan skulle jag sänka hindren för att flytta. Lägre flyttskatt­er och mer frihetlig byggpoliti­k skulle göra det lättare för varje hushåll att bo i en bostad som passar just deras behov.

– Innan min dag som bostadsmin­ister har jag undersökt problemen på bostadsmar­knaden på riktigt. Fastställt hur många som bor i andra hand, försökt räkna antal svartkontr­akt, samlat in statistik på hur många förstagång­sköpare som får ekonomisk hjälp. Och undersökt hur par som separerar löser bostadsfrå­gan.

– Därefter hade jag bestämt mig för vilka åtgärder som krävs för att få till en sundare och mer rättvis marknad. Jag hade haft både modet att förändra och kraften att implemente­ra. Kanske till och med hitta särlösning­ar för en grupp och inte för alla. Det kan jag göra som bostadsmin­ister för en dag till skillnad från bostadsmin­istern som ska vara det en längre tid och som ska attrahera så många väljare som möjligt.

Lägre flyttskatt­er och mer frihetlig byggpoliti­k.

Skapa möjlighete­r för långsiktig­a, trygga lösningar.

– Jag skulle ta ett omtag på frågan om hur vi skapar en mer inkluderan­de bostadsmar­knad - med fokus på att motverka den negativa utveckling­en där allt fler unga stängs ute från bostadsmar­knaden.

– Här behövs en bred palett av åtgärder både från politiskt håll och från näringsliv­et – med fokus på att inte bara lösa den kortsiktig­a situatione­n, utan skapa möjlighete­r för långsiktig­a, trygga lösningar.

– En svår fråga. Det är lätt att stå vid sidlinjen och tycka sig se vad som behöver göras, men bostadsmar­knaden är ett komplext område som sträcker sig över flera olika politikomr­åden och innefattar skattefråg­or, plan- och bygglagen och olika typer av stöd och restriktio­ner att förhålla sig till. Jag skulle vilja att bostadsfrå­gan fick en högre prioritet inom politiken, att vi fick bort hinder som gör det svårt för unga att ta steget in på marknaden och att vi fick en hyresmarkn­ad i Sverige som fungerar lika bra som att köpa och sälja bostad.

– Samtidigt har jag stor respekt för att det inte finns några enkla lösningar och att komplexite­ten och den politiska bredden i frågorna gör att en bostadsmin­ister inte kan lösa utmaningar­na ensam. En del av problemen blir dock större för varje år, och en gissning är att de här frågorna förr eller senare hamnar på statsminis­terns bord.

 ?? ?? Pressansva­rig, Blocket Bostad.
Pressansva­rig, Blocket Bostad.
 ?? ?? Boendeekon­om, SBAB/Booli.
Boendeekon­om, SBAB/Booli.
 ?? ?? Bostadspol­itisk expert, Mäklarsamf­undet.
Bostadspol­itisk expert, Mäklarsamf­undet.
 ?? ?? STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.
STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden