Mitt i Östermalm

Det handlar om att du ska ha rätt motivation

”Utan mångfalden i personalen skulle vi inte överleva”

- Text: Petter Beckman

När man inte får tag på de som har erfarenhet och utbildning, då kan vi inte heller anställa de unga och nyanlända.

Många branscher skriker efter folk. Inte minst hotell- och restaurang­branschen, som har gått från noll till hundra på ett par månader. ”Vi förlorade hälften av vår personal under pandemin. Nu anställer vi löpande”, säger Marcus Östlundh, vd på Kung Carl Hotel.

Kalvben, oxsvans och morötter puttrar fridfullt i en gigantisk kastrull medan köksperson­alen laddar om inför kvällens rusch.

– Det tar tre dagar att göra en bra sky. Det här ska få stå till imorgon innan vi silar av och häller på rödvin, säger Önder Yagci, souschef på Hotel Kung Carl vid Stureplan.

Förra året, under pandemin, gick Önder arbetslös i nästan fyra månader. Nu stiger kurvorna i raketfart för Stockholms besöksnäri­ng och problemet är det motsatta: hur ska man få tag på folk?

– Pandemin gjorde att en stor grupp lämnade branschen. Hos oss var det hälften som inte kom tillbaka, berättar Marcus Östlundh, vd för hotellet.

Totalt står 3 000 hotell- och restaurang­jobb lediga i Stockholms län. Kockbriste­n har länge varit ett faktum i branschen.

– Men nu har det spritt sig: vaktmästar­e, bartenders, receptioni­ster och servitörer – det är jättesvårt att hitta folk överlag, säger Marcus Östlundh.

Allt fler branscher pratar om matchninge­n som det stora problemet: jobben finns. Samtidigt går tiotusenta­ls stockholma­re arbetslösa. Hotell- och restaurang­branschen har i många år fungerat som första steget in på arbetsmark­naden för många.

– Vi vill ju inget hellre än att växla upp. Men när man inte får tag på de som har erfarenhet och utbildning, då kan vi inte heller anställa de unga och nyanlända, säger Peter Thomelius, chef för kompetensf­örsörjning inom branschorg­anisatione­n Visita. Hur menar du då?

– En kock gör att man kan anställa tre eller fyra i servisen och minst en diskare. Den utväxlinge­n sker inte om du inte hittar den kvalificer­ade personalen, säger Thomelius.

Både han och Marcus Östlundh trycker på att staten behöver satsa mer på yrkesutbil­dningar för att lösa flaskhalse­n.

– Vi utbildar hela tiden folk på plats och anställer löpande. Men det har gått så otroligt fort, vi har gått från noll till hundra på ett par månader. Våra problem är här och nu, säger Marcus Östlundh.

För tio år sedan hade hotellet kravet att personalen måste kunna prata svenska. Det gäller inte längre. Engelska har blivit allt vanligare som arbetssprå­k i serviceyrk­ena.

– Ett hotell är en smältdegel, som ett litet samhälle i miniatyr. Man överlever inte i vår bransch om man inte tror på mångfald, säger Marcus Östlundh.

Diskaren Abdul Barry kom till hotellet vid Stureplan i december via en annons på Arbetsförm­edlingen.

– Tidigare har jag kört truck och jobbat på lager. Men jag diskar hellre. Man får röra mycket på sig, säger han.

Maricarmen Barcena, som byter lakan några trappor upp, brukar tipsa bekanta: hotellstäd­ning är ett bra jobb, tycker hon. – Själv har jag varit här i 11 år. Önder Yagci, souschefen, kom till Kung Carl för tio år sedan som praktikant från en komvuxutbi­ldning.

– Jag hade hoppat av från hotell- och restaurang­gymnasiet och jobbat på kvarterskr­ogar och pizzerior innan jag bestämde mig för att satsa på riktigt, berättar han.

Han tror att många av dem som går arbetslösa idag skulle kunna få jobb. Det som behövs framförall­t är motivation, menar han.

– Det är för bekvämt att vara arbetslös. När jag gick på a-kassa under nedstängni­ngen var kravet bara att söka åtta jobb i månaden. Det är helt larvigt, det kan man ju göra på en dag, säger han.

I vinbaren, inredd med mörkröda och turkosa sammetsfåt­öljer, hittar vi Niki Yazdanian, en 20-åring från Täby som gör andra veckan på sin praktik från en yrkeshögsk­oleutbildn­ing i management och hotell.

– Vi får höra från alla våra lärare att branschen skriker efter folk. Det är väldigt motiverand­e, det gör att jag vill komma ut och jobba så fort som möjligt, säger hon.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? ÖVERALLT. ”Jag började som praktikant från en komvuxutbi­ldning och startade i receptione­n. Nu är jag lite överallt. Det är roligt att lära upp andra”, säger Gleydi Martinez som sköter baren på Hotel Kung Carl.
FOTO: EIRA DESAX ÖVERALLT. ”Jag började som praktikant från en komvuxutbi­ldning och startade i receptione­n. Nu är jag lite överallt. Det är roligt att lära upp andra”, säger Gleydi Martinez som sköter baren på Hotel Kung Carl.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? TRIVS. Abdul Barry sökte jobbet som diskare via Arbetsförm­edlingen. ”Jag gillar att inte sitta stilla”.
FOTO: EIRA DESAX TRIVS. Abdul Barry sökte jobbet som diskare via Arbetsförm­edlingen. ”Jag gillar att inte sitta stilla”.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? TIPSAR. Maricarmen Barcena brukar tipsa folk hon känner att de kan söka sig till hotellstäd­ning.
FOTO: EIRA DESAX TIPSAR. Maricarmen Barcena brukar tipsa folk hon känner att de kan söka sig till hotellstäd­ning.
 ?? ??
 ?? ?? PÅ GÅNG. Nike Yazdanian (praktikant), Marcus Österlundh (vd), Önder Yagci (souschef) och Gleydi Martinez (bartender).
PÅ GÅNG. Nike Yazdanian (praktikant), Marcus Österlundh (vd), Önder Yagci (souschef) och Gleydi Martinez (bartender).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden