Mitt i Östermalm

Stammisar och flytt en räddning

- ÖSTERMALM Johan Sjölund

Stammisar, Camus Pesten och bidragen som till slut kom. Det ser ut som att anrika bokhandeln Hedengrens har överlevt pandemin.

– Nu väntar vi med spänning på apkopporna, säger bokhandlar­en Nicklas Björkholm.

Pandemin slog hårt mot många verksamhet­er på Östermalm. Hedengrens, som i stor utsträckni­ng lever på fysisk försäljnin­g och stammisar med hög medelålder, var definitivt inget undantag.

I november 2020 berättade Mitt i Östermalm om hur den anrika bokhandeln i Sturegalle­rian hade tappat hälften av omsättning­en över en natt efter att Folkhälsom­yndigheten gått ut med rådet om att undvika butiker.

Sedan dess har Hedengrens flyttat till en mindre, billigare lokal ett stenkast från den gamla. De har städat själva för att spara pengar, och i den mån det har varit möjligt har stammisarn­a fortsatt handla.

Yngre personer

– Pesten av Camus sålde bra i början av pandemin. Vi har även haft en ökning av yngre personer, uppskattni­ngsvis mellan 15 och 25, som har hittat hit. Nu har det också börjat komma in en del äldre stamkunder, säger Nicklas Björkholm, bokhandlar­e på Hedengrens.

Förutom en trogen kundkrets har de statliga bidragen varit avgörande. Först permitteri­ngsersättn­ingen från Tillväxtve­rket – som dröjde länge och väl – och sedan stöd från Kulturråde­t.

– Vi ordnar författart­räffar och säljer böcker på nio olika språk. Så vi tillför något som annars inte skulle ha funnits.

Trots att den nya lokalen är hälften så stor som den gamla får de rum med 80 procent av böckerna. Generös takhöjd och finurliga stegar kan göra underverk, enligt Nicklas Björkholm.

Och tack vare ett par pensionsav­gångar har de inte behövt säga upp personal.

– Vi har kunnat behålla kompetense­n och kvaliteten i butiken. Men visst saknar vi skyltläget vid Stureplan – vi får inte lika många spontana besök här.

– Det känns som att det börjar falla på plats igen. Vi har överlevt pandemin och nu väntar vi med spänning på apkopporna.

 ?? ?? Nicklas Björkholm, butikschef på Hedengrens bokhandel.
Nicklas Björkholm, butikschef på Hedengrens bokhandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden