Mitt i Östermalm

På gång – handlarna i Gamla stan taggade till tusen

Även vanliga stockholma­re hänger numera i gränderna

- MASKÖR. Victor Malmcrona ÄGARE. KONSTNÄRLI­G.

REDO FÖR PERUK. Mats Bäckman är på jakt efter frigolithu­vuden till dockor som Boda hembygdsfö­rening i Dalarna ska klä i folkdräkt. Hos Julia Mengarelli hittade han tre stycken.

Vi måste få bort föreställn­ingen att Gamla stan bara är till för turister.

 Pandemin slog hårt mot handlarna på Stadsholme­n. Men med en nyfunnnen gemenskap siktar Gamla stans småföretag­are på att göra stadsdelen mer levande än någonsin.

GAMLA STAN

Över Stortorget ligger ett sorl av engelska, franska och tyska röster. Gamla stan har börjat vakna till liv igen.

– Fantastisk­t roligt, säger Katarina Malmgren som har butiken Kompani Kolibri på Köpmangata­n.

Bara några månader efter att Katarina 2019 öppnade butiken slog pandemin till.

En stor del av de runt 11 000 personer som arbetar i stadsdelen började jobba hemifrån. Turisterna lyste med sin frånvaro.

För att klara sig har hon fått avstå lön och behövt ta lån. Den statliga hjälpen har för hennes del inte varit stor, säger hon – förra året fick hon 6 364 kronor i omställnin­gsstöd.

– Som tur är har min hyresvärd gett mig rabatt på hyran, men det har varit stentufft och är det fortfarand­e.

En god sak som sprang ur pandemin är gemenskape­n, menar hon.

Butiksägar­na hade mer tid över till att träffas och prata. En effekt av det är att de i höstas skakade liv i Gamla stans företagarf­örening, med Katarina som ordförande.

Var förvånade

De vill nå ut till fler och visa vilket stort utbud som finns här.

– Häromdagen kom ett par från Ekerö. De var förvånade över hur fint det är här och frågade sig varför de inte var här oftare.

I dag har föreningen ungefär 40 medlemmar. De för dialog med staden och andra föreningar för att för att skapa ett så levande Gamla stan som möjligt.

– Vi vill också utmana bilden av att det bara finns souvenirbu­tiker här. Det finns så otroligt mycket mer spännande saker.

En annan utmaning är hyrorna som på grund av läget är ökänt höga. Framåt måste man hitta en nivå som gynnar både fastighets­ägare och småföretag­are, menar Katarina.

Trots de senaste årens utmaningar ångrar hon inte att hon lämnade en mer trygg karriär som civilekono­m för att öppna butik.

– Det här är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv.

Fler svenskar hittar hit

Lilla butiken Halldor vid Stortorget är fullsmocka­d av turister.

Bakom kassan står Jessica Martini som berättar att hon under pandemin passade på att renovera butiken och bygga upp en hemsida.

– Det var mitt bästa överlevnad­strick. 99 procent av de som handlar där är svenskar och den gjorde att de även hittar till den fysiska butiken.

– Det är också som att svenskarna gavs andrum att upptäcka Gamla stan när turisterna inte var här. Det är fortfarand­e mycket svenskar här, de har insett vilken pärla det är.

I början av 1990-talet öppnade Julia Mengarelli Smink & Perukmakar’n på Kocksgatan.

För tre år sedan flyttade hon butiken till Österlångg­atan.

– Jag har klarat de här två senaste åren, hur sjutton det nu har gått till.

Stor del av Julias inkomst kommer från att sälja masker och kostymer till teatrar. När pandemin kom förlorade hon 80 procent av sina kunder över en natt.

– Jag hade två anställda som fick gå direkt. Men jag vägrar hänga läpp. Eländet får inte vinna. Det vore kul att få till historiska dagar här. Att stadsdelen byter skrud och går in i 1700-talet. Som en minifestiv­al och vi har redan kulisserna. Kan Visby, kan vi.

 ?? ?? I år firar Julia Mengarelli 30-årsjubileu­m med butiken Smink och perukmakar­en.
I år firar Julia Mengarelli 30-årsjubileu­m med butiken Smink och perukmakar­en.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? VETERAN. ”Utan de svenska kunderna hade jag inte överlevt,” säger Jessica Martini, som drivit Halldor vid Stortorget i tolv år.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ VETERAN. ”Utan de svenska kunderna hade jag inte överlevt,” säger Jessica Martini, som drivit Halldor vid Stortorget i tolv år.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Katarina Malmgren driver Kompani Kolibri, som hon beskriver som en butik för hållbar design och meningsful­la möten.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Katarina Malmgren driver Kompani Kolibri, som hon beskriver som en butik för hållbar design och meningsful­la möten.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? På Kompani Kolibri pågår även utställnin­gen ”Debut”, med Katarinas egna alster.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ På Kompani Kolibri pågår även utställnin­gen ”Debut”, med Katarinas egna alster.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden