Mitt i Östermalm

Östermalm till Söder – Riche Fenix öppnar på Götgatan

INFLYTT. Systerkrog till restaurang­en blir ”kreativt nav”

- BORTA. ORIGINALET. Victor Malmcrona 070-091 23 42 victor.malmcrona@mitti.se

 En bit av Östermalm flyttar söder om Slussen. Den kända restaurang­en vid Stureplan får en systerkrog på Götgatan – Riche Fenix.

STOCKHOLM

Snart väcks det liv i Starbucks gamla lokaler på Götgatsbac­ken. Svenska brasserier öppnar Riche Fenix på adressen. Det blir deras första restaurang på Södermalm.

– Södermalm är en fantastisk stadsdel som är full av liv. Det känns superkul att få vara en del av det, säger blivande restaurang­chefen Matilda Jackson.

Nya stället blir likt Riche på Birger Jarlsgatan i känslan snarare än detaljerna, menar hon. I övrigt blir skillnaden ganska stor.

– Det första vi landade i var att det skulle bli mer bar än klassisk matsal. En lite mer spontan känsla.

”Nav för kreativite­t”

Ambitionen är att restaurang­en ska vara ett nav för kreativite­t och ”regelbunde­t bjuda in konstnärer, DJ:s och kreatörer för att skapa en levande matoch kulturscen i området.”

Restaurang­en ”sticker ut hakan och adderar en spännande lekfullhet som utmanar det konvention­ella,” enligt ett pressmedde­lande.

– Det ska bli en plats för människor som vill vara en del av en kreativ atmosfär och inspireras av andra spän- nande männ- iskor, konstverk på väggen eller en låt i högtalarna, säger Matilda Jackson.

Hade det inte varit mer att sticka ut hakan med ett Östermalms­stuk här på Söder?

– Jo, det kan man tycka. Vissa grejer är födda ur Riche, men när jag tänkt ut vad vi vill göra har jag inte utgått från hur det ska passa in på Söder, utan börjat i magen.

– Vad tycker vi känns bra och vad tror vi på? Att sticka ut hakan handlar mer om det, att göra det vi tror på.

Tidigare har Matilda Jackson varit med och startat tillfällig­a Riche Pelago på Djurgården. I dag är hon restaurang­chef på gamla Riche och Teatergril­len. Att öppna restaurang på Söder har hon drömt om länge.

– Det känns superrolig­t, spännande och lite läskigt.

Vad blir det för mat?

– Barmat med hög kvalitet, Maten ska gå att äta ståendes, med händerna eller med en gaffel.

Kökschef blir William Carlström, som tidigare jobbat på bland annat AIRA, Operakälla­ren och Punk Royale.

Tredje i raden

I lokalen på Götgatan 40 höll Apoteket Fenix till från 1838 och fram till 1980-talet.

Sedan flyttade Fenix bar och restaurang in. Nu är det alltså dags för en tredje fågel Fenix.

– Jag hoppas att min tolkning av vad Riche på Södermalm betyder ska falla folk i smaken. Om man vågar göra saker man själv tror på, då kommer fler tycka om det. Förhoppnin­gsvis.

Det ska bli en plats för människor som vill vara en del av en kreativ atmosfär.

 ?? FOTO: ANTON BLOMBERG, 1890. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM. FOTO: VICTOR MALMCRONA ?? Förra året flyttade Starbucks ur lokalerna på Götgatan.
ANRIKT. Apotek Fenix öppnade 1825 och 1838 flyttade man till Götgatan 40. Så här såg det ut i slutet av 1800-talet, då Gillis Emanuel Gullbranss­on var ägare.
FOTO: ANTON BLOMBERG, 1890. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM. FOTO: VICTOR MALMCRONA Förra året flyttade Starbucks ur lokalerna på Götgatan. ANRIKT. Apotek Fenix öppnade 1825 och 1838 flyttade man till Götgatan 40. Så här såg det ut i slutet av 1800-talet, då Gillis Emanuel Gullbranss­on var ägare.
 ?? FOTO: CHRISTOPHE­R HUNT ?? RESTAURANG­CHEF. Riche Fenix, blir Matilda Jacksons första egna koncept på en permanent adress.
FOTO: CHRISTOPHE­R HUNT RESTAURANG­CHEF. Riche Fenix, blir Matilda Jacksons första egna koncept på en permanent adress.
 ?? ??
 ?? FOTO: J. SÖDERBERG, 1934. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM. ?? PRYDNAD. I slutet av 1800-talet kom den ikoniska skulpturen, föreställa­nde fågeln Fenix, på plats över skyltfönst­ren.
FOTO: J. SÖDERBERG, 1934. STADSMUSEE­T I STOCKHOLM. PRYDNAD. I slutet av 1800-talet kom den ikoniska skulpturen, föreställa­nde fågeln Fenix, på plats över skyltfönst­ren.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Riche på Birger Jarlsgatan.
FOTO: MOSTPHOTOS Riche på Birger Jarlsgatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden